Je kunt niet herkennen wat je niet kent.

‘Jij bent altijd zo fel!’ zegt ze.
Verbaasd kijk ik haar aan. Fel..?
Omdat ze het niet met me eens is?
Of ben ik echt fel…?

Benieuwd of anderen dit ook in mij herkennen, ga ik op onderzoek.
De eerste is een collega coach die mij goed kent.

Ze kijkt me aan en zegt: ‘Voor mij ben jij juist bevlogen. Dat bewonder ik omdat je je zo heerlijk ergens in vast kunt bijten om uit te zoeken hoe het precies zit. Álles onderzoekt en niet slechts één kant van het verhaal. Ik ben daar wel eens jaloers op, zo gedreven als je dat doet. Én ook voor je eigen mening durft uit te komen’.

Zo. Daar word ik gewoon verlegen van. Want zo had ik het zelf nog niet bekeken.
Nieuwsgierig stel ik dezelfde vraag aan een vriendin.
Die zegt: ‘Ja, je kunt inderdaad fel zijn, maar persoonlijk vind ik dat wel een mooie eigenschap.
Je ogen gaan dan schitteren en de passie spat er vanaf’.

Grappig, want wat zij ‘passie’ noemt en ‘schitterende ogen’ is door iemand anders wel eens als ‘boos’ geïnterpreteerd. Ik weet nog dat ik op dat moment dacht: ‘Boos? Maar zo voel ik me op dit moment helemaal niet…’ In die tijd vond ik dat verwarrend, inmiddels weet ik dat de interpretatie (ook) iets vertelt over de ander.

We duiden gedrag of emoties van de ander(en) door onze eigen filters, gevormd door alles wat we hebben meegemaakt in ons leven. Die filters maken dat we met bepaalde overtuigingen de wereld, situaties, onze omgeving, andere mensen én onszelf bekijken

Projectie; we doen het allemaal, onbewust.
Dit is ooit helpend geweest in bepaalde omstandigheden, maar het is goed om die overtuigingen met regelmaat te onderzoeken, omdat je ze ontgroeid kunt zijn en ze je zelfs in de weg kunnen gaan zitten. Nieuwe inzichten zijn nu wellicht veel passender bij jou.

Je omgeving is vaak een hele leerzame spiegel.
Voel je je geraakt door wat een ander doet of zegt, meen je iets te zien waardoor jij reageert?
Dan is het heel waardevol om te onderzoeken wat er in jou zit waardoor dit gebeurt.
Inzicht in jezelf, voelen en begrijpen wát er op zo’n moment gebeurt, maakt verandering mogelijk.

Inmiddels heb ik van een andere vriendin te horen gekregen dat ik inderdaad heel fel kan zijn, maar dat zij er geen moeite mee heeft. En nog weer een vriendin vindt me lief, maar inderdaad soms erg fel. Mijn ‘felheid/passie’ zegt dus iets over mij én over de ander. De volgende keer dat iemand me zo noemt, snap ik in elk geval beter wat er bedoeld wordt. Maar of ik het helemaal af kan/wil leren, daar ben ik nog niet over uit…

Een heel leerzame uitleg over projectie wordt gegeven door Karen Hamaker via onderstaande link

‘De fout van alle eeuwen is dat we de oplossing buiten onszelf zoeken. De hele natuur toont ons nochtans dat de dingen zich van binnen naar buiten ontplooien; bloem uit zaad, vrucht uit boom, vogel uit ei, kind uit moeder… (Charles Haanel)

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!