Toen ik jaren geleden voor een hele emotionele beslissing kwam te staan, had ik een alles overheersend gevoel om het zo goed mogelijk te willen doen.

Omdat ik het gevoel had te verzuipen in alle emoties die door mijn lijf heen gierden, zocht ik hulp bij een psycholoog.
Hij vroeg welke keuze mij blij zou maken.
Ik antwoordde direct dat er één optie was die iedereen in m’n omgeving waarschijnlijk zielsgelukkig zou maken.
Tot mijn stomme verbazing hoorde ik hem zeggen dat het m’n omgeving helemaal niets kon schelen…

 

Ik keek hem aan alsof ik water zag branden en vertelde hem dat hij me niet goed had begrepen: het kon iedereen wel degelijk schelen!
Het duurde even voordat ik wérkelijk begreep wat hij bedoelde… Het was zelfs nodig dat hij met zijn vuist op tafel sloeg.
Toen pas drong het uiteindelijk tot me door wat hij in werkelijkheid vroeg: stel dat het jouw omgeving niets maar dan ook wérkelijk niets kan schelen welke keuze jij maakt?

Dus wat je ook kiest: jij maakt ze niet gelukkig….!
Wat kies je dan? Wat maakt jou gelukkig?!

Ik voelde mezelf op dat moment in een soort vacuüm komen..
Alsof de grond onder m’n voeten weg sloeg….
Want als mijn keuze anderen niet gelukkig kon maken, welke keus bleef er dan over?
Wat mij gelukkig maakte? Werkelijk geen idee…..
En ik weet dat dit voor veel mensen als onvoorstelbaar klinkt, maar ik was totaal de verbinding kwijt met wat mij, als persoon, gelukkig maakte. Als moeder, partner, dochter, vriendin wist ik wel waar ik blij van werd, maar los van al deze rollen, wat mij persoonlijk gelukkig maakte…?

Ik was die verbinding op dat moment al heel lang kwijt en ik had het niet eens in de gaten…..
Bewustwording was een eerste stap. Ik heb veel geleerd sindsdien. Met vallen en weer opstaan. Door harde levenslessen, valkuilen waar ik af en toe weer vol instapte, maar ook door liefdevolle spiegels die me werden voorgehouden, opleidingen, workshops, boeken, lezingen.

Wie ben ik…
 • Moeder van 3 kinderen die inmiddels hun eigen weg gaan en oma van 3 fantastische kleinmeiden.
 • Intuïtief: uit ervaring weet ik dat ik vaak ‘hoor’ wat er niet wordt verteld. Inmiddels heb ik geleerd volledig te vertrouwen op mijn intuïtie.
  Ik volg altijd mijn gevoel. Neem wel eens besluiten die voor m’n omgeving geheel indruisen tegen alle logica in. Maar die achteraf altijd goed blijken te zijn.
 • Authentiek durven zijn: ik wens het iedereen toe! Voor mij betekent dat een stuk gevoeliger zijn dan de mensen om me heen.
  Het was eng, vooral als je jong bent wil je niet ‘anders’ zijn. Tegenwoordig weet ik dat het een naam heeft: ik ben Hoog Sensitief. Na een lange weg werd me steeds duidelijker wie ik ben, wie ik wil zijn en heb daar voor gekozen. Inclusief mijn kwetsbaarheid, eigen-wijsheid en in de ogen van anderen soms opstandigheid. Altijd makkelijk? Nee… maar voor mij inmiddels de enige weg.
 • Altijd op zoek naar mogelijkheden en oplossingen. Ook buiten de vaste kaders om.
 • Oprechtheid, respect, elkaar het allerbeste gunnen: kernwaardes voor een vriendschap. Een aantal vriendschappen zijn al meer dan 50 jaar in m’n leven. Ze zijn voor mij bijzonder waardevol!
 • Zogenaamde ‘prietpraat’ vind ik zonde van mijn tijd. Doe dat maar fijn met iemand anders.
 • Ontspanning: mijn paard, hond, met een boek in de tuin, kat op schoot, koken voor vrienden, samen eten, goed glas wijn erbij, filosofische gesprekken over het leven.
 • Holistische blik: altijd kijkend naar het geheel, alle aspecten er om heen.
Mijn visie

Het leven van iedereen kent leermomenten.
Voor sommigen zelfs leerjaren… Je hebt geen invloed op de levenslessen die je voorgeschoteld krijgt.
Waar je wél een keus in hebt, is hoe je er mee om gaat:
blijven treuren om wat er is gebeurd óf kijken naar wat je hebt geleerd uit die gebeurtenissen, welke mogelijkheden er voor je open liggen en daar het best mogelijke van te maken!
Voel wat jij nodig hebt en wat jij wilt in je leven!
Pak de regie terug! Geniet!

Als je me zou kennen, zou je weten dat ik..
 • Eigenwijs ben. Sommigen roepen zelfs ‘vreselijk eigenwijs’ maar dat valt volgens mij wel mee…
 • Graag alles zelf en op mijn manier doe. Pas in een uiterste geval zal ik om hulp vragen, maar dan nog zijn er slechts een paar mensen aan wie ik dit toe vertrouw.
 • Heel slecht kan tegen onrechtvaardigheid.
 • Houd van mensen die buiten de vaste kaders om denken, een afwijkende mening hebben, ‘anders’ tegen de wereld aan kijken.
  Het boeit me, het eerste wat in me opkomt is: VERTEL…..
 • Een van de mooiste boeken die ik heb gelezen is:  ‘De gifhouten bijbel’.
  Het verhaal gaat over een Amerikaanse zendeling, die in 1959 naar Kongo in  Afrika vertrekt omdat hij de mensen daar wil bekeren tot het christendom. Zonder énige kennis van de bevolking daar vertrekt hij, samen met zijn vrouw en hun 4 dochters, tegen hun wil in. Het is namelijk zijn missie en de vrouwen hebben maar te volgen..
  Ieder hoofdstuk wordt verteld door één van de vrouwen: hun belevenissen, emoties, verwachtingen, teleurstellingen, verdriet, geluk, keuzes. Prachtig verhaal, het ene moment schoot ik in de lach en een minuut later zat ik te huilen boven het boek….
Wil jij jouw eigen-wijsheid ontdekken?

Laten we een afspraak maken!

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!