Ze vraagt of ik haar moeder wil representeren tijdens haar opstelling. Uiteraard wil ik dat…
De plek waar ze me zet is afgezonderd van de andere representanten. Ik heb daardoor geen idee wat zich in de opstelling afspeelt en voel me wat buitengesloten.
Wel heb ik vanaf die plek een heel mooi uitzicht naar buiten. De zon schijnt en het ziet er dáár veel aantrekkelijker uit dan hiér….
Ineens bekruipt me héél sterk het gevoel ‘wat doe ik hier..?!’.
En ik voel plotseling een enorm verlangen om te vertrekken. Naar buiten, vér weg van alles en iedereen…

‘Doe niet zo gek’ zeg ik in stilte tegen mezelf ‘je bent vroeg opgestaan, hebt een heel eind gereden om hierbij te zijn. Je blijft!’
En toch… het verlangen om WEG te gaan overvalt me. Het is haast alsof iemand aan me trekt…

Ineens spitsen mijn oren zich, want ik hoor de begeleider vragen: ‘wat lijkt je moeder daar verloren en buiten gesloten te staan. Klopt dat..?!’ Waarop degene voor wie de opstelling is antwoordt: ‘mijn moeder zegt al jaren dat ze ‘hier’ niet wil zijn… dat ze dit al van kinds af aan heeft gevoeld. Zelfs wel eens heeft gedacht om er tussenuit te stappen, maar dat haar kinderen niet wil aandoen…’
Wow… dat komt binnen! Dit is dus wat ik zo sterk voel!
‘Weet je toevallig of er iets is gebeurd in het gezin waarin je moeder is opgegroeid? Bijzonderheden, bijvoorbeeld iemand die vroeg is overleden?’ vraagt de begeleider dan.

Het antwoord wat daarop volgt zorgt ervoor dat ik de grond onder mijn voeten voel weg zakken…
Het raakt me flink en ik voel me direct heel emotioneel
‘Mijn moeder heeft een zusje gehad, wat heel jong is overleden. Ze heeft haar alleen nooit gekend, want dat zusje zou ouder zijn geweest. Mijn moeder is naar haar vernoemd’.

M’n hart klopt bijna mijn lijf uit. Onrust en vooral verwardheid: wat gebeurt hier?
Want ook ik heb een zusje gehad, voor mij geboren, na een paar dagen overleden. Háár naam kreeg ik bij mijn geboorte. Wat ik altijd vreselijk heb gevonden. Maar waar mijn ouders geen ander antwoord op hadden dan: ‘we vonden de naam zo mooi..’.

‘Zou je een representant willen neer zetten voor dat overleden zusje’ vraagt de begeleider.
‘Mijn zus’ komt naast me staan, kijkt me aan, tranen stromen als haast niet meer te stoppen… Ze pakt mij beet, het voelt alsof we elkaar nooit meer los kunnen en willen laten…
De emoties zijn zó sterk dat woorden te veel zijn, zowel bij haar als bij mij.
Terwijl zij, net als ik op dat moment, representant staat voor iemand anders, raakt het ook bij ons een pijn die we tot op dat moment diep in onszelf hadden weg gestopt…

En ik wist… het is geen toeval dat ik hier sta, voor deze ‘rol’ gevraagd ben. Want door die opstelling , met daarin alle emoties en gevoelens die als niet te stuiten omhoog komen, zie ik in hoeveel invloed de geboorte en het overlijden van mijn oudste zusje heeft gehad op mijn leven. Ook al heb ik al die jaren eigenlijk alleen maar irritatie gevoeld omdat ik geen ‘eigen’ naam heb gekregen bij mijn geboorte: nu pas voel ik hoe moeilijk ik het altijd heb gevonden om er te mogen zijn. M’n leven voluit te leven. Omdat er altijd onbewust een schuldgevoel in me zat: waarom ik wél en zij niet….?!

Dit nemen we vaker waar tijdens een opstelling: je wordt gevraagd als representant en dan blijkt het thema ‘toevallig’ ook iets fundamenteels in jouw leven te raken. Waardoor er als het ware ook een stuk van jouw pijn wordt geheeld.

We zijn in de loop van ons leven bijna volleerd geworden in het wegstoppen van onze diepste pijnen en overlevingsstrategieën.
Een opstelling geeft hierin prachtige inzichten.
Je ziet de verschillende kanten, emoties, pijn van iedereen die betrokken is in jouw geschiedenis.
Waardoor als het ware rust en berusting ontstaat…
Door jouw eigen plek in te nemen aan het eind van de opstelling, je emoties en gevoel uit te speken, de reacties te kunnen zien van de andere representanten, zet je de 1e belangrijke stap om die oude pijn en de belemmerende overtuigingen die daar aan gekoppeld zitten, los te laten. Het brengt je terug bij jezelf. Geeft rust en kracht.

Zondag 29 maart is er weer een middag met opstellingen.
Je kunt je nog aanmelden als representant: kosten €22,50.
Wanneer je je samen met iemand aanmeldt betalen jullie €35,-

Ervaringen van vorige deelnemers
Dankzij deze leerzame ervaring heb ik nieuwe inzichten gekregen!
Die ik zelfs magisch zou willen noemen…
Omdat ik merk dat het nú al door werkt in mijn huidige situatie. Op de één of andere manier werkt de Familie opstelling nu ook door in mijn échte familie situatie.
En durf ik te hopen op een beter inzicht en nieuwe energie.
Lieve, warme groet, Mariëlle


Met veel psychologen gepraat, maar nu eindelijk antwoord op mijn vragen door te durven luisteren naar mijn gevoel! De stap nog verder naar binnen samen met de representanten in de Familie opstelling.
Een hele bijzondere, positieve ervaring. Angela

Een familieopstelling, zo bijzonder!
Het valt niet uit te leggen, ik zou het iedereen aanbevelen. Het inzicht raakte mij diep en gaf een duidelijk antwoord op mijn vraag, die overigens onbekend was bij de representanten.
Lieve Carla, in een voor mij nieuwe groep en omgeving wist jij veiligheid te creëren. Bedankt voor je liefdevolle begeleiding. 💝 Anja

Het leven is niet maakbaar, maar wel beïnvloedbaar door de keuzes die je maakt.
Dit begint met jezelf beter te leren kennen.
Wat maakt dát je doet wát jij doet..?! Hoe je reageert…?!

Je
hebt maar één leven te leiden.

Dat is NU  💝

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!