(Voordat je denkt dat ik de beroemde spreuk van Shakespeare verkeerd schrijf: nee, dit is een vrije interpretatie.

Maar wel een hele belangrijke om je eens goed bewust van te worden!)

We spraken elkaar na lange tijd. En uiteraard informeerde ik hoe het met haar ging. Het traject had ze een tijdje geleden afgesloten en ze was blij met alles wat ze daarin geleerd had: sneller grenzen stellen, ruimte voor zichzelf creëren, meer energie, passie in haar werk.
In alle hectiek, die een paar weken geleden zeer onverwacht en behoorlijk heftig om haar heen was ontstaan, waren daar toch weer een paar oude patronen geslopen: ‘drukdrukdruk’. Nagenoeg geen tijd en ruimte meer voor zichzelf. 

De tips die ik haar gaf, ga ik nu ook met jullie delen. Omdat december vaak zo’n ‘heerlijk’ hectische maand is waarin je méér dan 1x (denk aan Sinterklaas, Kerst, Oud&Nieuw) wordt getriggerd om mee te hollen in alle verwachtingen die deze feestdagen ieder jaar weer lijken te scheppen.
(en bovendien de overige 11 maanden ook heel goed werken 😊)

Het is een ouderwets en beproefd model, maar het werkt bij mij nog steeds héél goed: het to-do lijstje.
Ik noteer werkelijk álles wat ik (nog) wil doen.
Zélfs ‘kleine’ acties, bijvoorbeeld als ik iemand terug wil appen. Ja, je leest het goed: ik app niet altijd direct een berichtje terug.
Om diverse redenen. Soms komt het niet uit. Soms wil ik even over het antwoord nadenken. Soms heb ik mijn agenda nog te raadplegen.
Ik weet dat dit voor sommigen een hele lastige is. Want die ‘blauwe vinkjes’ laten zien dat jij het bericht van de ander hebt gelezen… en oei….
Dan wordt er toch wel verwacht dat je subiet in de actie schiet?!! Toch?!!
In welk artikel van het wetboek is dit opgenomen?? Niet dus… het zit allemaal in JOUW hoofd…
Laat je minder leiden door de verwachtingen die anderen van jou hebben

Hoe ‘tover’ jij jouw to-do-lijstje naar ‘taah-daaaaa’ gevoel:
1. Noteer alles wat je (nog) wilt/moet doen op jouw to-do lijstje.
2. Leg dit lijstje in het zicht, inclusief pen.
3. Stel op maandag vast wat voor jou prioriteit heeft die week. Schrijf dat duidelijk bovenaan datzelfde lijstje.
Behoefte aan meer rust? Zet dan eens een tijdje je mobiel uit. Pak een boek, wandel, mediteer of wat jou dan ook daadwérkelijk rust geeft!
Is je huis zó’n ontzettende puinhoop dat dit voor jou voorrang boven alles heeft? Maak een stappenplan hoe je dit de komende week aan pakt.
Stel je die ene afspraak steeds maar weer uit en bekruipt je daar herhaaldelijk toch een vervelend gevoel over? Plan dat telefoontje vandaag!
Prioriteiten stellen is net zo belangrijk als je routeplanner instellen als je ergens naar toe wilt: doe je het niet, grote kans dat je aan de andere kant van Nederland terecht komt in plaats van op je bestemming. In het meest gunstige geval doe je er véél langer over.
Bovendien is iets wat je constant uitstelt maar wat onderwijl als een ‘zwaard van Damocles’ boven je hoofd hangt een enorme energievreter…
Dus heel belangrijk: ken je doelen en durf prioriteiten te stellen!
4. Kijk elke dag op je to-do lijst en stel vast wat voor die dag belangrijk is.
Werk je lijst stap voor stap af. Als je alles tegelijkertijd wilt doen, komt er meestal van alles óf niets terecht óf half.
5. Zorg dat je voldoende ruimte over laat voor jouw energie gevers (zou eigenlijk bovenaan moeten staan)
Want alleen vanuit voldoende energie in jezelf ervaar je de ruimte om tot effectieve dingen te komen.
6. Neem een mooie kleur pen of viltstift en streep alles door  wat je al gedaan hebt (zo fijn! 😊)
7. Bewaar je to-do lijst. Want als je aan het eind van de week (bewaar het maar eens een maand, dan weet je helemaal niet wat je ziet..) terug leest wat je allemaal al hebt gedaan, zul je versteld staan van jezelf. Vaak zijn we zó kritisch naar onszelf.
Kijk naar alles wat je al hebt gedaan, de juiste keuzes die je hebt durven maken, wat er al ‘af’is…  In plaats van naar datgene wat nog niet is gelukt.  

Let maar op: zo verander je het benauwde gevoel van alles te moeten en (bijna) nooit aan jezelf toe te komen in een haast euforisch gevoel:
‘wauw… heb ik dit allemaal gedaan..?!’
En ben je als het goed is, ook nog toegekomen aan leuke dingen voor jezelf.

‘Wie op zijn tenen loopt
zal niet lang overeind blijven’
(Lao Tse)

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!