Rust en ruimte voor jezelf: hoe fijn zou het zijn wanneer je daar meer van zou hebben?

Eén van de meest voorkomende vragen die ik in mn praktijk hoor: hoe kan ik beter voor mezelf kiezen? Meer tijd en ruimte voor mezelf creëren?
Wanneer ik dan doorvraag blijkt degene die tegenover me zit zich zó verantwoordelijk te voelen voor haar omgeving dat alle tijd en energie daar als een soort van vanzelfsprekendheid als eerste naar toe gaat.

Vooral als je hoog gevoelig bent voel je vaak feilloos aan wanneer iemand in je omgeving niet lekker in z’n vel zit en weet je intuïtief wat nodig is om de ander te helpen. Vaak heb je als kind al een patroon ontwikkeld om verantwoording voor je omgeving op je te nemen. Dan is het lastig om daar als volwassene verandering in te brengen, vooral als je je er nog onbewust van bent. Soms is iemand zó ver van zichzelf afgedwaald dat ze niet eens meer kan bedenken waar ze blij van wordt…dan komen er alleen nog maar antwoorden wat met anderen te maken heeft in plaats van met zichzelf.

Tel daarbij op dat je als hoog gevoelige meer indrukken te verwerken hebt omdat jouw zenuwstelsel onbewust veel meer nuances in je omgeving oppakt en het wordt al een stuk duidelijker dat de klachten die hieruit ontstaan onder andere een vol hoofd is, vaak moe zijn, tijd te kort komen en dus niet meer toekomen aan de dingen die jou energie geven, waar je blij van wordt. Het is geen wonder dat er dan ook nog eens fysieke en mentale klachten ontstaan.

Wat enorm helpt, is structuur en overzicht!

Als ik dit vertel hoor ik vaak: structuur? Mmm beetje oubollig en een beetje saai… ook wel wat benauwend..  Herkenbaar want het gevoel van ‘vrijheid’ staat vaak hoog in het vaandel voor wie hoog gevoelig is. Voor wie niet trouwens, want we ‘moeten’ al zoveel.

Wanneer je dóórslaat in structuur kan het inderdaad beperkend en soms enorm saai zijn. Maar als er te weinig structuur is kan alles ook behoorlijk onoverzichtelijk worden. Dan heb je het druk met van alles en je houdt steeds het gevoel dat er nog zoveel moet…

Dus hoe breng je meer rust in je leven op een makkelijke manier, die je bovendien gaat helpen meer tijd te creëren voor de leuke dingen!?
Ben je er klaar voor? Pak pen en papier!

Stap1: wat vind jij wérkelijk belangrijk in je leven? En ja, natuurlijk is het belangrijk dat de mensen van wie je houdt gelukkig zijn, maar ik wil graag dat je opschrijft waar jij blij van wordt en wat jou energie geeft! Schrijf dat op. Zo houd je focus op wat voor jou prioriteit heeft (nu denk je misschien dat ga ik echt wel onthouden…. Ik adviseer je met klem om het op te schrijven! Het spreekwoord luidt niet voor niets ‘wie schrijft, die blijft’ )

Stap 2: maak een overzicht van alles wat jij allemaal doet in je leven (ja… ook dat zet je op papier en voordat je nu in de stress schiet 😊: in m’n e-book die je gratis kunt downloaden op mn website staat een kant en klaar voorbeeld wat je kunt printen: simpel en doeltreffend).

Noteer aan het einde van de dag wat je allemaal gedaan hebt (valt mee, dit is 2 minuten werk, echt waar!) zodat je overzicht krijgt in al je activiteiten en heel bewust wordt van alle taken die je tot nu op de ‘automatische piloot’ doet, of dit nu boodschappen, koken, sporten, werken, met de hond wandelen is, het maakt niet uit: schrijf op.
Kijk eens naar de minuten en uren die je aan deze (dagelijkse / wekelijkse) taken besteed en realiseer je dan hoeveel uren je al per dag kwijt bent aan vaste taken en patronen.

Ik zie sommigen van jullie al de wenkbrauwen fronsen: uhhh lijkt me inderdaad inzicht gevend maar dat doe ik van de week wel een keer. Nu geen tijd voor / zin in.

Snap ik….maar ondanks dat je denkt dat je al heel bewust leeft: dit geeft je inzicht of dit ook werkelijk zo is…. Vaak doen we oneindig veel op de automatische piloot, zonder te voelen of we er nog blij van worden, of het daadwerkelijk nodig is. Vaak doe je iets wat óóit misschien handig was, maar is het dit nu nog steeds?
Je krijgt zo ook overzicht in wat je energie geeft en wat je energie kost.

Hoe harder je jezelf voorbij rent en hoe minder overzicht je hebt, hoe sneller je vanuit je hoofd gaat leven en reageren, in plaats vanuit je gevoel.

Dus kijk eens kritisch naar je dagelijkse taken en patronen, vooral in eerste instantie wat de energie vreters zijn. Kun je daar iets in veranderen? Ergens minder tijd aan besteden of minder vaak doen?
Zodat er wat meer ruimte ontstaat voor jouw energie gevers? Waardoor je meer energie krijgt, ruimte ontstaat om beter te voelen wat voor jou belangrijk is, je meer en meer gaat leven vanuit je intuïtie, je hart, je daardoor blijer in het leven komt te staan, waardoor er nóg meer rust ontstaat?

Is dat niet waar we allemaal naar verlangen?

Ik ben heel benieuwd of jij jezelf herkent, wat jouw valkuilen zijn en welke inzichten je door deze blog hebt gekregen. En wat ga je doen met deze tips? Leuk als je hieronder een reactie achter laat!

Wil je deze blogs voortaan in je mail ontvangen zodat je niets mist? Meld je hier aan: https://carlabruins.nl/e-book/

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!