Hoe bewust bekwaam ben jij? Ken je het rijtje:
Onbewust onbekwaam
Bewust onbekwaam
Bewust bekwaam
Onbewust bekwaam

Weet jij waar je met een aantal van jouw patronen (die we overigens allemaal hebben) zit in dit rijtje?

Het is lastig om van jezelf patronen en valkuilen te zien, omdat het meeste onbewust gaat.
We noemen dat: ‘onbewust onbekwaam’.
Pas wanneer je ergens een aantal keren flink tegenaan loopt, komt er een besef: waarom gebeurt me dit nu wéér?! Je raakt verdrietig of geïrriteerd, kijkt mééstal eerst nog beschuldigend naar je omgeving maar langzamerhand komt het besef dat er één ‘algemene deler’ is in al deze situaties: JIJZELF…
Oeps….. die komt vaak hard binnen! De meesten van ons moeten daar eerst even van bijkomen..
Toch heeft het ook wel weer iets héél positiefs! Want een ander kun je niet veranderen, maar jezelf wel…
😊

Dus je besluit dat je er vanaf wilt en de meesten van ons beginnen dan met vragen aan vertrouwde vrienden:
“Heb je dit ook wel eens?” Of “Heb je dat wel eens mee gemaakt?”
Door met anderen te praten kom je al vaak tot inzichten.

Op dat moment word je ‘bewust onbekwaam’.

Nu je bewust bent, wil je het graag anders doen!
Maar hoe? Je bent benieuwd hoe anderen omgaan met dit soort situaties en je vraagt daar eens voorzichtig naar (dat is best kwetsbaar voor beide partijen, maar goede vrienden zijn over het algemeen wel bereid te helpen).
Daar komen meestal mooie gesprekken uit. Anderen vertellen hoe zij er mee om zouden gaan of hebben iets soortgelijks meegemaakt en vertellen hun ervaring en je probeert het een en ander uit om te kijken wat voor jou werkt.
Op dat moment ben je bezig ‘bewust bekwaam’ te worden. Het lastige wanneer je het op deze manier doet, is dat jouw vrienden slechts vanuit hun ervaring kunnen spreken, vertellen hoe zij er mee om zijn gegaan of zouden gaan en dat kan wel mijlenver af liggen van waar jij je prettig bij voelt..

Maar stel, je hebt een bijzonder goed advies gekregen die jij goed kunt toepassen, dan komt de grootste uitdaging: volhouden!
Dat is nog best erg lastig…. Patronen doorbreken die je al jarenlang als vanzelfsprekend doet, vergt een behoorlijke inspanning. Bovendien ga je waarschijnlijk tegen een enorme weerstand van je directe omgeving aan lopen… Want die begrijpen jou niet meer, wat het voor hun lastig maakt. Reken er maar op dat je flink uitgedaagd gaat worden in dit stuk om weer terug te schieten in je vertrouwde gedrag!

Natuurlijk kun je blijven praten met vriendinnen, familie, collega’s en wie je nog meer vertrouwt. Maar doordat jullie elkaar al een tijd kennen zijn er toch verwachtingen over en weer, bijvoorbeeld die vriendin tegen wie je al een aantal keren jouw problemen hebt verteld, zucht al stilletjes van binnen als je er wéér over begint, want tot nu toe heb je (volgens haar) nog maar weinig met haar advies gedaan…

Vaak zijn er (onbewust) ook al oordelen… (tuurlijk, dit gebeurt háár weer, niets nieuws aan de horizon, ik wil haar wel helpen maar ik geloof er niets van dat ze kan veranderen…) Het zogenaamde “Pietje Bel” effect…. (ik hoop nu maar dat jullie dit beroemde boek kennen want het is wel al oud… 😊)

En laten we eerlijk zijn: de meeste mensen om je heen missen toch de ‘tools’ om jou daadwerkelijk te helpen veranderen. Vanwege gebrek aan onder andere tijd en objectiviteit, maar ook gebrek aan inzicht hoe het menselijk brein echt werkt….

Hoe zou het zijn om eens in gesprek te gaan met iemand die hiervoor is opgeleid: die jou handvatten kan geven die je helpen zo snel mogelijk concrete stappen te zetten! Kleine stappen die vol te houden zijn en toch al direct een positief effect geven! Die zonder oordeel naar jou luistert. Oprecht geïnteresseerd is in wie jij bent. Met wie je de juiste stappen naar verandering bespreekt, die bij jou passen, samen met jou evalueert hoe dat is gegaan, wat je nog kunt bijstellen, welke stappen je nog meer kunt zetten.
Zodat je inzichten krijgt: in jezelf, in je valkuilen maar ook in je kwaliteiten, plus concrete stappen die bij jou passen!

Op weg naar nieuwe patronen die je helpen in plaats van tegenwerken, die je weer in contact brengen met wat jij graag wilt. De regie weer terug pakt over jouw leven!
Op weg naar ‘onbewust bekwaam’’….

Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal, heb je al een aantal keren geprobeerd dingen te veranderen in je leven met advies van mensen om je heen of in je eentje omdat je dacht dat je het met alle opgedane kennis wel zelf kon?
Ben je het zat en wil je nu daadwérkelijk dingen veranderen?

Neem contact op, dan kijken we samen naar wat ik voor jou kan doen!

“Durven is tijdelijk je evenwicht verliezen; niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen”
Wayen Dyer

Herkenbaar? Laat hier een reactie achter!  Of stuur mij een mailtje met je vraag of reactie: contact@carlabruins.nl

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!