Hoe vaak zeg JIJ ´NEE´?

Omdat je eigenlijk geen tijd hebt, je zinnen had gezet op iets anders of puur omdat je even niets wilt doen, tijd voor jezelf wilt hebben, ruimte wilt om te kiezen waar je op dát moment zin in hebt?!

                                   Als jij (bijna) nooit ‘nee’ zegt, hoeveel is jouw ‘ja’ dan waard….
                                                       
heb je daar wel eens over nagedacht?

Want hoeveel betekenis heeft het als je iets doet voor of samen met iemand en eigenlijk had je liever iets anders willen doen?!

Had je diep in je hart ergens anders willen zijn, denk je: pfffff waarom heb ik nou wéér ‘ja’  gezegd…. Kom je in de knoop met je tijd, je energie, met wat je graag had willen doen voor jezelf maar wat je nu wéér voor je uit hebt geschoven of uiteindelijk helemaal niet aan toe komt?!
Hoe zou jij het andersom vinden als iemand iets met of voor jou deed maar eigenlijk diep in z’n hart liever iets anders zou willen doen?! Ik persoonlijk zou daar absoluut niet blij mee zijn!!

Wat maakt dan dat je het zo lastig vindt om ´nee´ te zeggen?!

Hoe zou het voor je zijn om goed bij jezelf te voelen wat JIJ nodig hebt, zodat je op tijd liefdevol en tegelijkertijd ook duidelijk je grenzen kunt aangeven, ruimte ervaart zowel in je hoofd als in je agenda, voor jezelf de juiste prioriteiten stelt waardoor je jouw doelen en ook je energiepijl goed voor ogen blijft houden.
Met als resultaat dat je een volgende keer vol enthousiasme ‘ja’ kunt zeggen op het moment dat je er wérkelijk zin in hebt! Er voor 100 % bent voor die ander, vreugde voelt omdat je het doet, het jou energie gééft in plaats van energie kost…

Eerst goed voor jezelf zorgen blijft een voorwaarde als je ook graag voor een ander zorgt!
Heb je wel eens gereisd met het vliegtuig? Dan weet je dat er altijd wordt geadviseerd ‘bij het uitvallen van de zuurstof éérst zelf het zuurstofmasker te pakken en daarná pas voor een ander te zorgen!’
Dat is in het dagelijks leven precies zo…

Ik weet dat dit voor veel vrouwen nog best een flinke uitdaging is en geloof me, ik heb daar zelf ook jaren mee geworsteld. Het was voor mij zo’n onbewust patroon: altijd eerst voor een ander zorgen, dat ik heel wat ‘schoppen onder m’n kont’ nodig heb gehad om het af te leren.. er zat altijd zo’n schuldgevoel onder als ik een keer ‘nee’ wilde zeggen in die tijd, bang om iemand teleur te stellen of de harmonie te verstoren. Terwijl er altijd wel iemand teleurgesteld was of de harmonie soms ver te zoeken.

Toch bleef ik in die tijd m´n uiterste best doen om iedereen blij en gelukkig te maken Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat dit me nooit is gelukt….omdat het een onmogelijke taak is.

Tot ik op een punt in m’n leven voor een hele belangrijke beslissing kwam te staan en ik constant liep te ‘wikken en wegen’ hoe ik er het beste voor kon zorgen dat niemand hier last van had, daar zelf niet uit kwam en uiteindelijk hulp zocht.

Ik ben het nooit meer vergeten, de vraag die me toen werd gesteld… ‘waar zou jij blij van worden?’
Op dat moment kon ik alleen maar vertellen wat ik allemaal bedacht had om de situatie zo goed mogelijk te houden én te maken voor de mensen om me heen… De coach die tegenover mij zat had er die dag nog een harde kluif aan om mij in te laten zien dat wat ik ook deed of wat ik ook zou kiezen, ik nóóit iedereen om me heen gelukkig kon maken, dus ik kreeg van hem de opdracht vooral te voelen wat mij gelukkig zou maken. En dat ook te doen. Ik was verbijsterd…..en wist het niet…

Ik was in die tijd ook heel vaak moe, deed dingen op de automatische piloot in de ‘overtuiging’ dat ik anderen een plezier deed, maar alsnog met regelmaat verwijten kreeg die me natuurlijk tot diep in m’n ziel raakten want ik had zó ongelooflijk m’n best gedaan dus hoezo verwijten….

Dat is al weer ruim 20 jaar geleden, ik heb sindsdien gelukkig veel geleerd, vooral dat ik er veel beter voor iemand anders kan zijn wanneer ik zelf goed in m’n vel zit. Doordat het een enorme valkuil was voor mijzelf en ik er met veel hobbels en hindernissen uitgekomen ben, herken ik het bij andere vrouwen direct…. Door een woord, een blik, een gebaar… de vanzelfsprekendheid waarmee ik ze dingen zie doen.

Zou jij graag vaker ‘nee’ willen zeggen waardoor je weer werkelijk ‘ja’ zegt tegen jezelf? Met zelfvertrouwen betere keuzes maken zodat je weer rust en ruimte voelt, zowel in je hoofd als in je agenda? Al die verantwoording eens wat meer kunt los laten zodat je energie overhoudt voor jouw doelen en wensen?

Ben jij toe aan nieuwe inzichten, inspiratie om vernieuwende stappen te kunnen zetten, vind je het fijn om ervaringen uit te wisselen, ontvang je graag een aantal praktisch toepasbare en bewezen tips?

Kom dan dinsdag 16 oktober naar de Inspiratie Lunch&Learn! Er zijn nog 3 plekken vrij, dus wacht niet te lang! Aanmelden kan tot 10 oktober en vol=vol 😊

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!