Goede voornemens; heb jij die? En doe je dat ieder jaar?
Dan ben ik heel benieuwd; hoe lang houd jij ze vol?!
Want het schijnt bewezen dat de meeste goede voornemens al na een paar dagen vergeten zijn. Vanuit eigen ervaring geloof ik dit wel…

Wat helpt is een woord te kiezen wat de komende tijd ondersteunt en je herinnert waar je behoefte aan hebt. Voor mij is het ‘veerkracht’. De laatste jaren waren voor mij persoonlijk flink uitdagend en ik heb geleerd dat veerkracht belangrijk is om mee te kunnen ‘veren’ met alle uitdagingen.

Wanneer je synoniemen voor dit woord opzoekt, vind je onder andere ‘energie, reserve, buigzaamheid, geestkracht, doorzettingsvermogen’. De eerste twee, energie en reserve, zijn volgens mij de basis van veerkracht. Want alleen wanneer je hiervan voldoende hebt, kun je meebuigen met het leven, weer terugveren en zo je geestkracht en doorzettingsvermogen behouden of weer terugvinden.

Wat niet wil zeggen dat je strak je pad blijft volgen zonder op andere mogelijkheden te letten.
Juist het tegenovergestelde. Veerkracht geeft je de elasticiteit om te kunnen kijken naar wat er (over) is en dáár iets van te maken. Heel belangrijk dus en niet alleen voor mij. Want de meesten van jullie kennen ook de uitdagingen van het leven.

De basis, ‘energie én reserve’,  is waar we altijd mee aan het werk gaan wanneer iemand voor het eerst bij me komt. Eén van de eerste vragen is dan ook altijd; ‘wat gééft jou energie?!’
Op deze vraag heeft láng niet altijd iedereen een antwoord…
Want in de drukte van het leven vergeet je vaak te voelen wat jou energie gééft en wát energie van je vréét… Om dat te kunnen voelen is het belangrijk dat je in contact komt/blijft met je lichaam door regelmatig te ‘verlangzamen’. Niet direct te reageren vanuit gewoonte of verwachtingen.
In plaats daarvan eerst goed te voelen of je lichaam misschien ‘nee’ zegt daar waar je hoofd al ‘ja’ wil roepen. En dat laatste; in contact zijn met je lijf, kun je alleen voelen vanuit rust en ruimte in jezelf.

Dus naast de diverse ‘kruizen’ die ik al zette in m’n agenda, komen er de komende tijd nog een aantal bij. Met balpen, niet met potlood, want ik heb ervaren dat ik die ook weer kon uitgummen als m’n hoofd vond dat dit nodig was.

Het leven is één groot leerproces. Je kunt niet kiezen welke lessen je voorgeschoteld krijgt, maar waar je wél een keuze in hebt is hoe je daar mee omgaat. Dat vereist zelfkennis, met name over je valkuilen maar óók over je talenten en die te durven gebruiken!  In contact met je allerbeste kompas; je lichaam.

Tot zover mijn ‘goede voornemen’, oftewel ‘mijn woord’ voor de komende tijd.
Nu ben ik benieuwd; wat wordt JOUW woord? Als je me dat wilt laten weten; leuk! Wie weet kan ik daar later een blog over schrijven en kunnen we zo van elkaar leren.

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!