Hoe gaat het bij jullie met alle voorbereidingen? Is het nog gezellig of is de stress al toegeslagen?
Om me heen merk ik dat er al aardig wat gestrest wordt, vooral over:
recepten
de laatste ingrediënten die ineens uitverkocht blijken te zijn
of er wel aan alles gedacht is wat alle gasten wel/niet lusten
nog wat laatste bedenksels om het huis nóg gezelliger te maken
snel nog even dat leuke jurkje kopen 😊(en dan is nét jouw maat verkocht…)

STOP…. Het zijn toch FEESTdagen?!

Ik heb altijd al een weerstand gevoeld tegen dat vele ‘moeten’.
Je huis ‘moet’ er leuk uitzien, je ‘moet’ feestelijke kleding aan, de recepten ‘moeten’ bijzonder zijn (want het is Kerst!), het eten ‘moet’ natuurlijk ook goed slagen en lekker smaken (want je ‘moet’ er toch niet aan denken dat het mislukt… 😊), iedereen ‘moet’ het naar de zin hebben, er ‘moet’ harmonie heersen….

Natuurlijk vind ik een aantal van deze punten heel belangrijk.
Maar die gelden dan voor het héle jaar.
Ik houd van koken, nodig graag familie en vrienden uit. Maar niet tegelijkertijd!
Vind t heerlijk om dan door al m’n kookboeken heen te gaan voor mooie recepten. Ik eet geen vlees. Daar krijg ik nog wel eens commentaar op. Dus ik vind het een mooie uitdaging om iemand te verrassen met een overheerlijk vegetarisch menu. Want neem van mij aan: dat kan!! (vooral met Kerst zou dit toch heel mooi zijn… want dan worden er heel wat dieren geslacht, die uiteindelijk in de vuilnisbak belanden omdat er veel te veel eten is ingeslagen.. ☹)

Feestelijke kleding is hartstikke leuk, maar als je van plan bent om lekker en uitgebreid te gaan eten, is het dan niet beter om een joggingbroek aan te trekken? 😊

Iedereen naar de zin maken en in harmonie de Kerst door te brengen. Prachtig streven!
Ik ben even benieuwd: hoe vaak heb jij dat voor elkaar gekregen? Ik bijna nooit.

Er was altijd wel iets…werd het niet uitgesproken dan was het wel voelbaar. Althans voor mij en ik weet dat ik hier super gevoelig voor ben.
Dus dit hoeft natuurlijk niet voor iedereen te gelden.
Als je gevoelig bent voel je al snel aan dat er iets speelt. Vroeger deed ik dan enorm m’n best om alles en iedereen weer in harmonie te krijgen.

Want vooral met Kerst is harmonie ondanks alle mooie kerstgedachtes, soms een flinke uitdaging.
Zodra er familieleden bij elkaar komen, steken heel vaak oude patronen de kop weer op.
Hoe goed je jezelf ook voorneemt om dit niet te laten gebeuren, je er niet in mee te laten trekken…
Ik ken zo veel verhalen waarbij bijvoorbeeld broers en zussen zich toch nog weer aan elkaar hebben geërgerd.
Of niet aan elkaar, maar dan de volgende dag telefonisch bespraken hoe moeder/vader/opa/oma zich gedroeg…
of die ene neef/nicht die wéér zó bloedje irritant was…

Er zijn heel wat voorbeelden te bedenken over Kerststress. Maar omdat ik mezelf had voorgenomen deze blog kort te houden (in verband met alles wat iedereen heel waarschijnlijk nog moet doen😊)laat ik het hierbij en wens ik jullie hierbij alvast hele fijne feestdagen toe!

Blijf ademhalen, ga vooral tussendoor naar buiten de frisse lucht in, laat het ‘moeten’ eens wat meer los, ontstaat er spanning en heeft t niets met jou te maken: zolang ze niet op de vuist gaan 😊: laat het bij wie het hoort.
Blijf goed voelen wat jij nodig hebt om overeind te blijven in alle hectiek.
Zorg goed voor iedereen, maar ook voor jezelf!
En GENIET!

Liefs!

 

 

 

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!