Overgevoelig…. Eigenwijs… Ingewikkeld….Bemoeizuchtig

Op jonge leeftijd voelt ze vaak een soort onrust, maar ze kan het niet plaatsen.
Ze merkt dat haar omgeving hier weinig in (h)erkent.
Sterker nog: ze wordt dikwijls meewarig aangekeken.
Ze houdt zichzelf daarom meer en meer op de achtergrond. Begrijpt niet goed hoe het komt dat zij zo ‘anders’ is en wil dat het liefst ook niet. Probeert die verwarrende gevoelens in haar eentje te verwerken, wat best ingewikkeld is.

De rusteloosheid die ze voelt is haast niet te negeren.
Wanneer het met iemand in haar omgeving te maken heeft voelt ze dit haarscherp aan.
Doet ze haar best om het diegene naar de zin te maken.

Maar doordat ze niet precies weet wát er speelt, slaagt ze er niet in. Bovendien raakt haar omgeving ook nog wel eens geïrriteerd over haar pogingen. Dat raakt haar. Het enige dat ze dan nog kan doen, is vooral niét ‘lastig zijn’. Zich onopvallend en braaf gedragen. Wegduwend wat ze voelt.
Zo houdt ze zichzelf onbewust klein.

Dat is best een uitdaging, want zodra iets onrechtvaardig voelt is ze diep verontwaardigd. Dan komt er een energie naar boven die niet te beteugelen is. Oók als het een ander wordt aangedaan. Zelfs als ´het slachtoffer´ zelf niet reageert, doet zij het wel.

Verdriet van anderen voelt aan als eigen verdriet. Daarom reageert ze er meestal bovenmatig op. Omdat ze er écht last van heeft, is ze bereid alles te doen om dat gevoel bij de ander weg te nemen. Waardoor ze in de loop van haar leven verdriet en problemen van anderen in een soort vanzelfsprekendheid naar zich toetrekt.

In haar pogingen alles ´goed te maken´, meent ze aan te voelen wat er nodig is. Wat vaak ook klopt, maar wat door haar omgeving nog niet (h)erkend wordt omdat ze er zelf nog niet aan toe (willen) zijn.
Zo worden al haar pogingen dikwijls weggezet met; ‘bemoei je er niet mee’ of ‘hier ben je nog te klein voor’.

Gaandeweg mijdt ze grote groepen. Het  kost te veel energie.
Ze voelt verwarring, want terwijl vriendinnen met elkaar dikke lol hebben, trekt zij zich het liefst terug. En als ze zich over dit gevoel heen probeert te zetten en dapper meedoet (want ja, wat anderen doen is ‘normaal’ toch?) is ze ’s avonds bekaf. Vaak de dagen erna ook nog. En als ze té vaak haar gevoel negeert en toch met van alles meedoet (wat overigens gek genoeg op zo’n moment goed lijkt te lukken) wordt ze ziek. Geeft haar lijf duidelijk aan; tis klaar.
Na 1 dag, soms 2 dagen, voelt ze weer wat ruimte ontstaan.

Diep van binnen groeit de onzekerheid. Schaamte. Eenzaamheid.
Schuldgevoel wanneer het haar niet lukt een ander gelukkig te maken.
‘Ik ben écht niet normaal…’ Die gedachte overvalt haar steeds vaker. 

Deze worsteling is herkenbaar voor Hoog Sensitieve mensen. De aanname dat jij ‘niet normaal’ bent doordat je de wereld om je heen ervaart op een voor je omgeving onherkenbare manier.
Wat een opluchting toen ik eenmaal wist dat ik wel degelijk ‘normaal’ ben, maar op een andere manier waarneem en dat 20% van de bevolking op deze aardbol hetzelfde ervaart.
Dat ons zenuwstelsel en zintuigen daadwerkelijk anders werken, waardoor je dingen aanvoelt die jouw omgeving (nog) niet herkent.

Jouw intuïtie werkt haarscherp, mits je erop durft te vertrouwen.

En juist dat laatste; ‘vertrouwen op jezelf’ is zo geschaad. Doordat je zo graag ‘normaal’ wilde zijn.

Maar als HSP verwerk je véél meer subtielere signalen dan wie deze eigenschap niet heeft. Waardoor je iets kunt aanvoelen zonder te weten ‘hoe’. Sneller kunt overzien wat niet klopt en wat nodig is.
Je staat meer stil bij alles wat er gebeurt. Verwerkt ervaringen dieper. Kunt vastlopen in je enorme behoefte alles te willen begrijpen.

In feite ben je geboren met extra gereedschap. Je wist het alleen niet, laat staan dat je de gebruiksaanwijzing erbij hebt gekregen. Daardoor ervaar je de wereld om je heen vaak als onbegrijpelijk en overweldigend.

Herkenbaar voor jou? Wil je meer weten over HS en kun je er wel wat hulp bij gebruiken?
Laten we een keer afspreken. Als je eerst wilt aanvoelen of wij wel ‘bij elkaar passen’ (dat is namelijk nodig voor HSP 😊) dan spreken we af voor een gratis sessie van 30 minuten. Van tevoren mail ik je wat vragen, zodat ik weet wat jouw grootste ‘struikelblok’ is. Zo weet ik zeker dat je al direct met 1 tot 2 goedwerkende tips de deur uit gaat.

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!