Grenzen stellen.
Opkomen voor jouw behoeftes, dromen, verlangen in dit leven.
Het lijkt zo normaal. En dat zou t ook moeten zijn.
Waarom is t dan nog zo vaak zo’n uitdaging?!

Eén van de grootste valkuilen hierin?! Je bent zó gewend goed te zorgen voor iedereen van wie je houdt… In harmonie met elkaar te laten zijn.
Dat je in al je ijver simpelweg vergeet te voelen wáár jouw grenzen liggen.
Grote kans dat je daardoor niet eens meer weet wat jouw verlangen voor dit leven is.

Die dromen en wensen ben je érgens onderweg in je leven verloren.

Toen ik zelf járen geleden bij een coach terecht kwam omdat ik dreigde te ‘verzuipen’ in alle emoties die toentertijd door mijn lijf heen gierden, stelde hij me de simpele vraag wat mij gelukkig zou maken op dat moment.
Ik kon alleen maar antwoorden bedenken die met anderen te maken hadden. Wat hún gelukkig zou maken…. (althans, dat dacht ik)
Tot mijn stomme verbazing hoorde ik hem zeggen dat het mijn omgeving helemaal niets kon schelen… Ik dacht even dat hij niet goed snik was..! Uiteindelijk, nadat hij met zijn vuist op tafel sloeg, me doordringend aankeek, zijn vraag een aantal keren herhaalde… drong het tot me door wat hij wérkelijk bedoelde… : “Stel… dat het jouw omgeving niets maar dan ook wérkelijk niets kan schelen welke keuze jij maakt? Dus wat je ook kiest: jij maakt ze niet gelukkig….! Wat kies je dan?
Wat maakt jou gelukkig?!”

Ik voelde mezelf op dat moment in een soort vacuüm komen..
Alsof de grond onder m’n voeten weg sloeg….
Want als mijn keuze anderen niet gelukkig kon maken, welke keus bleef er dan over?
Wat mij persoonlijk gelukkig maakte? Werkelijk geen idee…..

Herkenbaar voor de vrouwen die nu hier komen. Helaas pas wanneer het ‘water aan je lippen staat’: er van alles mis lijkt te gaan, je in situaties terecht komt waarvan je niet meer kunt overzien OF en HOE je daar uit kunt komen, fysieke en/of mentale klachten ontstaan, dwingt het leven of jouw lichaam je om nu eindelijk eens te kijken naar wat JIJ nodig hebt.

Dit enorme verantwoordelijkheidsgevoel komt meestal voort vanuit je jeugd: het gezin waarin je bent opgegroeid en waarbinnen jij deze taak op je hebt genomen. Deze rol werkt (onbewust) door in je volwassen bestaan.
Zoals ik in m’n vorige blog al schreef: energetisch betekent dit bijna altijd dat je als een magneet personen naar je toe trekt, die het zelf lastig vinden om verantwoording te dragen. Voor zichzelf ( jij wordt dan degene die verantwoordelijk is voor hun geluk) alsook voor hun eigen daden (op de één of andere manier wordt het altijd zó gedraaid dat het uiteindelijk jouw ‘schuld’ is dat er iets is mis gegaan of anders gelopen dan de bedoeling was…)

“Wanneer jij je leven niet leeft op de manier zoals JIJ graag wilt:
grote kans dat je t leven leidt zoals anderen het voor je bedacht hadden…”

Vaak komt je pas in actie wanneer er allerlei klachten zijn ontstaan: helaas ‘verzuip’ je dan al in alle emoties en pijn, mis je échte vreugde in je leven, voel je al een tijdje geen inspiratie meer, hebt een (flink) te kort aan energie, verlang je vaak al geruime tijd naar iets mooiers maar keer op keer durf je géén andere stappen te zetten dan die je zo vertrouwd zijn… Door alle emoties en pijn zie je bijna geen uitweg meer.
Meestal uit zich dit fysiek door allerlei nek- en schouderklachten, onverklaarbare buikpijn, hoofdpijn. Mentaal door plotselinge huilbuien, onvrede, depressieve gevoelens…

Hoe langer je aarzelt hier iets aan te doen, des te sterker deze patronen én symptomen zich vast kunnen zetten. Hoe groter en dieper de vicieuze cirkel naar beneden… des te taaier om het te veranderen…

Hoe zou t zijn om meer rust te ervaren? Eerder je grenzen aan te geven.
Ruimte te ervaren voor dátgene wat jij nodig hebt in je leven.
Zonder dat eeuwig schuldgevoel wat jou tot nu toe direct bekroop, áls je al eens voor jezelf durfde op te komen…

Stel… dat je minder verantwoording zou voelen voor van alles en iedereen.
In plaats daarvan weer durft en kunt voelen wat JIJ nog wenst te ervaren en te doen in je leven.
Hoe zou jouw leven er dán uit zien..?!

Wat absoluut niet betekent dat je niet goed bent voor anderen…
Integendeel zelfs!

Pas wanneer je goed voor jezelf zorgt, je hart kunt volgen, ruimte voor jezelf voelt, energiek in het leven staat… pas dán kun je er op een juiste manier zijn voor een ander.

Herken jij jezelf hierin: wil je weten hoe je uit dit patroon kunt stappen?
Behoefte aan inzicht hoe je sneller je grenzen kunt voelen én stellen.
Zonder schuldgevoel een keer ‘nee’ kunt zeggen. Waardoor je weer ‘ja’ zegt tegen jezelf: tegen  jouw verlangen en dromen?!

Meld je aan voor de workshop “Bewezen stappen naar meer vrijheid en ruimte”

Wanneer: woensdag 12 februari om 20.00 uur (vanaf 19.45 staat de koffie en thee klaar)
en om 22.00 uur ronden we af.
Kosten: € 30,- (inclusief koffie / thee.
Waar: Flex&Connect, Hobbesteeg 4, Beverwijk (voldoende parkeergelegenheid in de buurt, ook gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer)

Er is plek voor 6 aanmeldingen, dus wil je erbij zijn: laat weten.

Maak betere keuzes voor jezelf.
Geniet je leven ❤️

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!