Heb jij wel eens geprobeerd zo´n strandbal onder water te houden?
Om dat voor elkaar te krijgen, heb je werkelijk al je concentratie nodig. Want die bal wil naar de oppervlakte. En als je ook maar éven je aandacht verslapt… plopt die bal naar boven. Met een snelheid die niet meer te stoppen is.

Zo is het ook met jouw emoties; die willen gevoeld worden. En als jij ze té vaak onderdrukt, ‘ploppen’ ze uiteindelijk toch naar boven.
Vaak op de meest ongelegen momenten…

Blijf je ze onderdrukken, dan kunnen ze zelfs fysieke klachten veroorzaken. Denk maar eens aan spreekwoorden die daar over gaan.
‘Je hart luchten’
‘Gal spuwen’
‘Te veel op je schouders nemen’
‘Dat ligt zwaar op de maag’
‘Aan handen en voeten gebonden zijn’

Emoties die keer op keer worden onderdrukt, gaan uiteindelijk om aandacht schrééuwen..

Helaas zijn de meesten van ons opgevoed met de overtuiging dat er iets mis is met het uiten van je gevoel. Hoe vaak ben jij als kind niet getroost met: ‘Ach, zó erg is het toch ook weer niet..’ ‘Het gaat vanzelf over…’ ‘Nou, klaar nu, ga maar weer lekker spelen…’

‘Jij bent ook wel héél erg gevoelig….’ Is zo’n dooddoener, die hoog gevoelige kinderen vaak horen.
(zelfs nog als ze volwassen zijn…)

Of als kind wordt er troostend een hand op je gelegd, maar de volwassene die dit doet gaat vervolgens gewoon door met waar hij of zij mee bezig was, bijvoorbeeld een gesprek met iemand anders. Waardoor het wel lijkt alsof jouw gevoel gezien en gehoord wordt, maar waarvan je diep van binnen echt wel aanvoelt dat er geen werkelijke aandacht voor je is.

Als je als kind iets héél graag wilt, dan is het wel goedkeuring voelen vanuit je omgeving.
Vooral van degenen die dicht bij je staan. Omdat dit je een veilig gevoel geeft.
‘Ik hoor er bij’ is heel belangrijk als je jong bent (trouwens… voor velen ook nog als ze ouder zijn….)

Dus doe je als kind al enorm je best vervelende emoties en gevoelens weg te duwen en zo ‘normaal’ te doen, om maar niet te hoeven erkennen wat je diep van binnen voelt. Leer je onbewust alles wat er tegen je wordt gezegd uit je hoofd; verzamel je al die zinnetjes. Zo word je een kei in jezelf vermanend toe te spreken zodra er ook maar iets van een lastige emotie omhoog komt. In de loop van de tijd verzamelen we een hele lading aan ‘stemmetjes’. We noemen ze ook wel ‘Innerlijke Criticus’.
Ze zijn over het algemeen bijzonder krachtig, waardoor je haast niet anders kunt, dan ze te geloven.

Daarom is het beter om ruimte te geven aan jouw gevoelens en emoties. Want ze vertellen je iets belangrijks. Over jezelf. Waarin je geraakt bent. De ene keer in je pijn. Een andere keer in je verlangen.

Het geeft belangrijke informatie over wie jij bent en wat je op dat moment nodig hebt.

Ze hebben een wezenlijke boodschap. Mits je er naar durft te kijken…
Wat niet wil zeggen dat je alles er op ieder moment maar klakkeloos uitgooit.
Maar wél, dat je zelf op onderzoek uit gaat. Gaat voelen wat het jou vertelt.

Oók die gevoelens die een negatief stempel hebben gekregen. Want soms heb je die simpelweg nodig om eens daadwerkelijk tot actie te komen. Boosheid kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je eindelijk eens je grenzen aangeeft.
Tegelijkertijd vertelt het je ook, dat je het al te ver hebt laten komen.

Hoe vaker jij emoties weg stopt, hoe sterker jouw kritische gedachtes worden.
Want elke keer dat je ze wegduwt, plaats je deze gevoelens als het ware terug in jezelf. Zo zullen ze altijd sluimerend op de achtergrond aanwezig zijn en daar hun ‘werk’ doen: twijfel zaaien, argumenten bedenken. En als ze hun kans zien… als een dikke ‘brij’ over je heen slaan.
Haast niet doorheen te komen. Al die kritische gedachtes gaan als het ware met je ‘aan de haal’.

En zo houden ze je gevangen; door je inzichten en mogelijkheden te beperken tot slechts die paar, die je ergens onderweg in je leven door vervelende ervaringen hebt bedacht.

Vaak is het lastig om hier zelf naar te kijken. Omdat al die overtuigingen inmiddels al té sterk zijn om ze in je eentje te kunnen ontmaskeren.  Heb je een ander als spiegel nodig om werkelijk te kunnen zien wat er in jou gebeurt. Vooral als je Hoog Gevoelig bent, heb je in de loop van je leven dikwijls een flinke dosis stevige overtuigingen verzameld, in een poging de wereld om je heen wat beter te begrijpen.
Is dit herkenbaar voor jou; laat mij je helpen. Mail of bel me voor een afspraak.

Maak betere keuzes. Geniet je leven

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!