Áls ik maar voldoende weet, de juiste inzichten heb, het leven meer begrijp en vanuit die wetenschap alles goed kan doen, dán zal m’n leven makkelijker en rustiger worden.
Deze aanname heb ik héél lang gehad en wat dééd ik m’n best om het ‘goed’ te doen.

In de hoop iedereen blij te maken én te houden, in harmonie.
Want als ik dát had bereikt, dan zou me dat zoveel rust geven (dacht ik).
Daardoor stonden m’n antennes als het ware constant naar buiten gericht; naar m’n omgeving, wat was dáár nodig?
Daar was ik zó druk mee, dat ik vergat te voelen wat ik werkelijk nodig had.

Uiteraard werd dat me met regelmaat te veel en gaf ik op die momenten een reactie die me niet in dank werd afgenomen, waardoor ik in de ‘slachtoffermodus’ schoot (waarom krijg ik altijd alleen maar te horen wat ik verkeerd doe…?!)  vergezeld van een flink schuldgevoel en toch ook een zekere wanhoop.
Waardoor ik opnieuw en nu nóg sterker m’n best ging doen, uiteraard sneller uitgeput raakte, daardoor weer een ‘verkeerde’ reactie gaf en de vicieuze cirkel die inmiddels was ontstaan, werd gevoed en alsmaar sterker…

Wat ik inmiddels geleerd heb is dat alles ‘goed’ willen doen vooral te maken heeft met het verlangen naar veiligheid en daaronder heimelijk de drang naar controle daarover.
De aanname dat je het leven kunt beïnvloeden.
Terwijl de werkelijkheid je ondertussen keer op keer iets anders bewijst. Want je hebt nou eenmaal over het meeste géén macht.

‘Life is what happens to you,
while you’re busy making other plans’
John Lennon.


Het enige waar jij wél grip op hebt, is hoe jij reageert op wat er gebeurt.
Hierbij zijn veerkracht, zelfkennis en moed de meest belangrijke ingrediënten.

Veerkracht om overeind te blijven als het leven je weer eens (onverwacht) omver blaast.   
Zelfkennis om onderscheid te kunnen maken waar jij wél en géén invloed op hebt.
Moed om in jezelf te onderzoeken wat de reden is dat dit jou zo raakt, of waarom je iets zo graag wilt (of juist niet) of lastig vindt. Welke oude patronen worden zichtbaar? Welk verdedigingsmechanisme in jou komt er direct omhoog. Zijn je verwachtingen reëel?!

Om dit in jezelf te ontdekken vraagt dat je heel eerlijk naar jezelf kijkt. Want zoals ik al schreef; de drang om alles ‘goed’ te willen doen of bijvoorbeeld heel veel verantwoording te nemen (ook zo’n bekende valkuil) lijkt op het eerste gezicht een mooie eigenschap, maar daar onder schuilt meestal een minder fraaie; de hang naar controle.  

Realiseer je dat het enige waar jij controle op hebt, de manier is hoe jij met stormen in je leven omgaat.

Overvalt jou regelmatig; ‘waarom gebeurt mij dit nou weer..?!’
Grote kans dat je onbewust, telkens opnieuw acteert vanuit oude patronen en verwachtingen. Tijd om nieuwe, meer helpende te creëren voor jezelf.
Kies jij hiervoor en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken?
Neem contact op; samen kijken we naar wat jij nodig hebt.

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!