5 mei, de dag waarop we onze vrijheid vieren.

Ik heb altijd geweten dat vrijheid voor mij enorm belangrijk is.
En nu er de laatste tijd flink getornd wordt aan wat voor mijn gevoel ´vrijheid´ inhoudt en ik daardoor soms dingen loop te bevechten waarvan ik nóóit had gedacht dat ik er ooit voor zou moeten vechten… is m’n behoefte aan vrijheid nóg crucialer geworden.

Ik heb hier over wat gedachtes opgeschreven; wat er zoal in me omhoog ‘borrelt’ wanneer ik aan vrijheid denk. Ik hoop dat je nog even door leest en straks met me wilt delen wat vrijheid voor jóu betekent. Want door het uit te spreken, door het op te schrijven, herinner je je weer wat er voor jou wérkelijk toe doet. Kun je je daar beter op focussen, je doelen voor ogen houden en juister beslissingen nemen.

Vrijheid
is voor mij in de 1e plaats dat ik mag zijn wie ik ben. Dat mijn gevoelens en emoties er mogen zijn.
Zonder gebagatelliseerd te worden door anderen.
Maar ook… zonder gebagatelliseerd te worden door mezelf.
Dat klinkt gek hè. Maar ik zal het je uitleggen. Want het is vroeger nog wel eens een enorme strijd in mezelf geweest. Dat ik heel duidelijk iets voelde, bijvoorbeeld dat iets niet klopte wat er gebeurde. Of wat iemand deed of zei.
Mn hele lijf ging in protest. Zonder dat ik daar woorden aan kon geven.
En toch… viel het gevoel, de onrust die het gaf, niet te negeren.

Natuurlijk deed ik daar m’n best voor. Want ogenschijnlijk leek ik de enige te zijn in m’n omgeving die dit zo voelde. Dus ik heb wat ‘afgestreden’ tegen mezelf. Mn hoofd en al die gedachtes voorrang gegeven boven m’n gevoel en intuïtie.  
Dat is nu over. Ik neem dát wat ik voel serieus.

Ik hoef niet langer (direct) rationeel te kunnen verklaren wat ik voel. Er gebeurt iets in mij en ik neem dat waar. Laat dat gevoel er volledig zijn, zónder het weg te willen duwen.
Je lichaam geeft namelijk altijd aan wat belangrijk is en wat gevoeld moet worden.

Vrijheid is voor mij ook:  
met m’n cliënten kunnen werken. Tegenover elkaar te zitten. Elkaar aan te kijken.
De oefeningen te kunnen doen die de mooiste inzichten geven.

Vrijheid
om zelf te kunnen beslissen over mijn lichaam. Wanneer het nodig is: m’n vragen voor te leggen aan iemand die ik deskundig acht, zijn of haar mening aan te horen, dit laten bezinken en uiteindelijk zélf bepalen wat ik doe. Ik geloof namelijk in gezond leven: biologische groenten, voldoende ontspanning en rust, goede nachtrust, eventueel supplementen als aanvulling en… zéér belangrijk: een bezield leven. Als we dát voor onszelf durven doen, creëren we fysiek én mentaal een zeer hoge weerstand.  

Vrijheid
om mn vader te kunnen bezoeken. Die nu als het ware opgesloten zit. Die in de oorlog z’n leven heeft gewaagd door zich aan te sluiten bij het verzet. De verhalen die hij altijd vertelde staan nog in m’n geheugen gegrift. Spannende verhalen, vond ik als kind. Waar ik graag naar luisterde. En waarvan ik later, als volwassene pas besefte, hoe riskant het was!

Vrijheid
om samen met m’n vader het graf te bezoeken van m’n moeder. De vrouw die meer dan 73 jaar aan zijn zijde heeft gestaan. Waar hij de laatste weken niet eens meer naar toe mocht. Omdat er angst heerst voor een virus. Waardoor wordt gezegd dat het beter is om onze ouderen op te sluiten. Wat er nu voor zorgt dat ouderen met bosjes ‘omvallen’ door verdriet en eenzaamheid.

Vrijheid
om naar m’n paard toe te gaan wanneer mijn agenda dat t beste toe laat. In plaats van nu elke keer te kijken wanneer de agenda voor stal online wordt gezet en wanneer er nog een plek over is (beperkt aantal mensen zijn toegestaan). Vandaag zat ik heerlijk geïnspireerd te schrijven en ineens zag ik op m’n horloge dat ik weg moest… Ik hoop dat ik daar weer snel vrijheid in mag ervaren. Zodat ik in alle rust kan genieten van m’n hobby, wat mij normaliter zoveel rust geeft….

Vrijheid
om mn vrienden te kunnen zien. Naast elkaar te lopen. Een arm om elkaar heen te slaan wanneer één van ons dat nodig heeft. Samen eten. Samen lachen. En soms samen huilen. Filosofische gesprekken. Er voor elkaar zijn.
Je verbonden te voelen met elkaar. En dan niet via FaceTime. Maar ‘live’.

Vrijheid
om in juni naar Frankrijk te kunnen gaan. De geplande vakantie met vrienden, waar we ons al een jaar op verheugen. Wat een ‘boost’ is voor onze weerstand. Omdat we verbinding voelen met elkaar. Voor elkaar koken, gezond en vooral lekker. Onze diepste gevoelens delen. Vernieuwde inzichten van het afgelopen jaar.  Waarna we na een week weer uitgerust, opgeladen, energiek en met volle moed voor het komende jaar naar huis gaan.
Naar elkaar roepend: volgend jaar weer!

Al die prikkels en veranderingen die we te verwerken hebben op dit moment, omdat er bij alles nagedacht moet worden: mag dit wel…. kan dit nog wel…. maken het nóg lastiger om bij jezelf te blijven. Te blijven overzien wat belangrijk is en wat nog even kan wachten.

Wat helpt is
Mediteren: waardoor je weer in contact komt met je gevoel en intuïtie.
Een goed gesprek met de juiste vragen: die je laten inzien wat er voor jou toe doet. Hoe je voor jezelf betere keuzes kunt maken.
En beiden kan ik je bieden.

Gelukkig is het nog toegestaan cliënten te ontvangen in m’n praktijk. Mits we de 1 ½ meter in acht houden.
We kunnen ook via Skype afspreken, als dit voor jou veiliger voelt.

Zit  jij ook in de knoop met je gevoel voor vrijheid? Wat zich in vele vormen kan tonen…
Of misschien voel je het ‘wringen’ in jezelf over iets heel anders?
Of weet je het eigenlijk helemaal niet meer….. Voel je je verward en zie je ‘door de bomen het bos niet meer’ en heb je op dit moment maar één verlangen: RUST…..

Maak een afspraak.
Ik houd je een spiegel voor, kijk onafhankelijk naar jouw situatie, naar jouw emoties en gevoelens, stel de juiste vragen.
Dat geeft je vaak nét dat ene zetje, waardoor je weer inzicht in jezelf krijgt.

Dank je wel voor het lezen van mijn ‘hersenspinsels’ rondom dit enorm belangrijke stuk voor ons allemaal: vrijheid!
Ik ben zó benieuwd wat vrijheid voor jou betekent. En wat het precies inhoudt voor jou.
Wil je dat met me delen?

Zorg goed voor jezelf.
Maak betere keuzes.
Omdat je het waard bent

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!