Verschrikt schuift ze een halve meter bij me vandaan….  Hoog Sensitief?!
“Ohh dan vind ik het eng om zo vlak naast jou te zitten!” zegt ze….

Dit gebeurde me aantal weken geleden…
Ik ben uitgenodigd voor de ‘Ondernemersshow’. Speciaal voor de ondernemer die wat vaker ‘in het voetlicht wil staan’ en toch nog een tikkeltje podiumvrees heeft. Omdat ik regelmatig wordt gevraagd voor een lezing over Hoog Sensitiviteit (ook wel hoog gevoeligheid genoemd) en ik het best nog wel spannend vind om voor een groep te staan, heb ik bij de podiumcoach die dit organiseert
1-op-1 sessies gevolgd. Ontzetten leerzaam en vooral ook heel leuk!
Tijdens deze “Ondernemersshow” brengt ze een aantal ondernemers samen om zo weer van elkaar te kunnen leren.

Voordat de show begint (leuk woord trouwens voor een workshop 😊) staan er een paar heerlijke hutspotschotels voor ons klaar.
Zo kunnen we kennis maken met elkaar onder het genot van een heerlijke hap en een drankje. Ik schuif aan bij een tafel en raak aan de praat. Het blijkt een zeer gevarieerd gezelschap. Aan tafel zit onder andere een professioneel scheidsrechter, iemand die een heel bijzonder verhaal heeft over een gezond soort meel en dit nu promoot, een coach die ondernemers leert mooie filmpjes te maken om zo je bedrijf te promoten.
Fantastisch om te horen wat een ieder doet! En zo wordt er ook gevraagd naar mijn verhaal.

Vol enthousiasme vertel ik over mijn praktijk. De vrouwen die bij mij in coaching komen te helpen inzicht te krijgen in hun valkuilen, maar voorál in hun kwaliteiten!
Hoe ik zelf heb ontdekt dat ik Hoog Sensitief ben. Wat mij vroeger vre-se-lijk in de weg zat. Omdat ik het toen nog niet wist van mezelf. Maar nu ik het weet en de voordelen ken, er heel blij mee ben en het voor mij als een hele fijne kwaliteit voelt!

Degene die pal naast me zit, schuift direct verschrikt haar stoel én daarbij zichzelf meer dan een meter bij me vandaan..
“Ben jij Hoog Sensitief?” zegt ze… “dan vind ik het best eng om zo vlak naast jou te zitten…!”
Ik kijk haar verbaasd aan….“Hoezo dan?” vraag ik.
“Nou…..wie weet wat jij allemaal van mij voelt!” zegt ze.

Ahhhhh….dat was de verwarring! Ik begin te lachen. “Dat zou inderdaad best interessant zijn als ik precies kon voelen wat er bij iedereen speelt!” zeg ik. “Maar zo werkt het niet…….” 😊

Ik herken de verwarring: velen denken dat Hoog Sensitief staat voor zoiets als ‘alles van anderen aan kunnen voelen’. Alsof je dan een medium zou zijn. Nu voel je wel veel aan als je HS bent (deze afkorting zul je vaak tegenkomen over dit onderwerp) maar het duiden voor jezelf wát je precies van die ander voelt, is vaak nog een flinke uitdaging…

Gelukkig wordt er tegenwoordig veel meer onderzoek gedaan naar HS.
En weten we dat 1 op de 5 mensen deze eigenschappen in meer of mindere mate heeft.
Het zenuwstelsel werkt anders. Er worden veel subtielere signalen onderscheiden en verwerkt, waardoor HSP al snel op een prikkelingsniveau kunnen belanden waarbij ze zich ongemakkelijk gaan voelen.

HSP verwerken veel meer prikkels: wat voor de meeste mensen als matig prikkelend wordt ervaren, wordt door iemand die HS is als zeer prikkelend gevoeld.
Wat als zeer prikkelend wordt ervaren door de meesten, kan door iemand die HS is overweldigend zijn en daardoor volledig van slag raken.

HS staan meer stil bij alles. Verwerken wat ze voelen dieper dan anderen, omdat ze een grote behoefte hebben om het te willen begrijpen. Hebben vaak een enorme intuïtie: weten iets zonder te weten ‘hoe’.

Elaine Aaron heeft als eerste een boek geschreven over dit fenomeen:
“Hoog sensitieve personen. Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt”.
Nog steeds wordt de zelftest uit dit boek vaak als leidraad aangehouden.

Wil je er meer over weten, dan raad ik je aan om eens naar een lezing te komen.
Uiteraard kunnen we ook bij jou een lezing organiseren wanneer je zelf een locatie hebt.

Of je maakt een afspraak voor een gratis sessie van 30 minuten. Waarin we 1 op 1 kunnen kijken wat jou al direct kan helpen om van deze eigenschap een kwaliteit te maken!

Stuur een mail naar: contact@carlabruins.nl
Ook als je naar aanleiding van deze mail een vraag hebt, laat weten!

Herken je jezelf nu al in HS en vind je het fijn om jouw ervaring te vertellen?
Wil je dat dan hieronder delen?

PS: as woensdag is er nog 1 plek beschikbaar voor de Lunch&Learn!
Ben je toe aan nieuwe inzichten, inspiratie, vind je het fijn ervaringen uit te wisselen, ontvang je graag praktisch toepasbare en bewezen tips?! Meld je dan snel aan!

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!