“Iemand met een slecht geheugen heeft vaak een schoon geweten”
Wijsheid die de moeder van een goede vriendin ons járen geleden al voor hield.

En ja…er zullen altijd mensen om je heen zijn, die hun aandeel vergeten in een situatie.
Direct en uitsluitend naar jou zullen wijzen. Ik denk dat iedereen die personen wel (her)kent.
Toch… heeft de één ze in grotere getale om zich heen dan de ander.
Herkenbaar?! En vraag jij jezelf dan ook zo vaak af, wat je nou toch weer ‘verkeerd’ hebt gedaan…?

Mooi wanneer je kijkt naar wat JIJ anders had kunnen doen, want uiteindelijk kun je de ander niet veranderen, alleen jezelf. Alleen kijk je vaak naar het verkeerde stuk… want wát je anders had kunnen doen zit een flink aantal stappen verder terug in het hele verhaal, dan jij waarschijnlijk denkt…

Wie (hoog) gevoelig / sensitief is heeft de neiging alles naar zich toe te trekken. Ziet al heel snel wat er mis gaat en wat er nodig is. Neemt als vanzelfsprekend voor veel (soms zelfs voor alles) verantwoording. Dit werkt energetisch als een magneet voor personen die het juist lastig vinden verantwoording op zich te nemen. En de gevoelige persoon die graag ‘zorgt’, voelt zich meestal aangetrokken tot iemand die al dat zorgen toe laat. Zich daar het liefst in koestert.

Misschien ben je er al mee bekend of is dit totaal nieuw voor je: alles bestaat uit energie.
Ook wij bestaan uit energie en hebben een bepaalde frequentie. Dit wordt gevormd door een flink aantal facetten, onder andere door wat wij denken.  Wat wij aannemen hoe wij ons ‘moeten’ gedragen. Deze aannames hebben we ooit in ons onbewuste opgeslagen (meestal door ervaringen als klein kind). Juist vanuit dit onbewuste stuk nemen we de meeste beslissingen en ontstaan er patronen, die we keer op keer herhalen.

De frequentie die we uitstralen wordt (onbewust) opgevangen door de mensen om ons heen. Dit werkt over en weer en maakt ook dat we ons aangetrokken voelen tot iemand. Of juist niet…

Iemand die slecht naar zijn/haar eigen aandeel kan kijken, het lastig vindt verantwoording te nemen voor zichzelf en zijn/haar daden, trekt vaak naar iemand toe die juist als vanzelfsprekend (te) veel verantwoording op zich neemt.  
Omdat ze alle verantwoording graag bij de ander laten, zijn ze vaak ook nog eens ‘meesters’ geworden in het manipuleren.
Mensen met een gevoelig karakter zorgen graag voor anderen, streven naar harmonie en in dit enorme verlangen ‘het goed te laten gaan met iedereen’ zijn ze daardoor juist gemakkelijk manipuleerbaar.

Die ‘uitwisseling’ gaat in het begin nog wel goed. Totdat er iets mis gaat… De verwijten (soms heel subtiel…) vliegen als speldenprikken door de lucht en jij, als gevoelig persoon pikt het direct op…
Je voelt je vaak overspoeld door alles wat je al ‘omhoog te houden’ hebt en ziet daardoor geen kans om de nodige afstand te nemen. Ruimte te creëren om uit die ‘zuigende krachten’ te stappen. Afstand die je echt nodig hebt om reëel naar de situatie te kunnen kijken.
En zo raak je steeds verder verward… in een doolhof van gevoelens.

Het lastige is: als je constant al deze verantwoording naar je toetrekt, dan WORDT het haast als vanzelfsprekend ook jouw pakkie-an..!
Gaat er iets mis?! Dan zijn alle ogen gericht op jou…
Want jij lost het toch altijd op?!! En de kans is groot dat dit in de loop van je leven zó’n automatisme is geworden, dat je niet eens meer twijfelt OF het wel aan jou ligt. Of al die verantwoording wel bij jou hoort?!! Zélfs als de ander ronduit onaardig is.

Hoe je dit oplost..?! Voor wie deze dynamiek niet herkent, lijkt het heel gemakkelijk om hier mee te stoppen. Uit deze rol te stappen.
Maar wie dit patroon herkent, weet uit ervaring hoe dat verantwoordelijkheidsgevoel als het ware aan je lijkt te sjorren…
Je ontkomt er gewoon niet aan, je ‘moet’ er wel aan gehoorzamen…

Omdat dit een onderwerp is wat zeer herkenbaar is voor velen van jullie, wil ik hier in februari een workshop over geven.
Zodat je het gemakkelijker bij jezelf herkent, nog vóórdat je tot actie komt. Eenvoudig een stap terug doet en gezonde afstand weet te behouden.
Wil je hierbij zijn: laat even weten want dan kan ik nog rekening houden met eventuele dagen / data.

Geniet je leven! ♥

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!