Boeken, ik ben er zo’n beetje aan verslaafd. Boeken met mooie verhalen, boeken vol wijsheid…
Ik kan er zo van genieten! Vooral in die laatste categorie kan ik ook erg geraakt worden.
Zelfs zó dat ik het boek even dicht sla.
Misschien verbaast dit je, maar wees gerust. Ik leg het weg om te ervaren wát er op dat moment in mij geraakt wordt. Soms voel ik dat direct, soms duurt het even en pas dán pak ik het weer op.
Zoals laatst; ik had een boek weten te bemachtigen dat alleen nog maar tweedehands te koop is.
Dat gebeurt wel vaker en levert dan een zoektocht op omdat ik én een net exemplaar wil én voor een betaalbare prijs. Want sommige boeken die niet meer gedrukt worden, worden soms aangeboden voor exorbitante prijzen. Dus toen ik eindelijk het boek ‘Na het feest komt de afwas’ van Jack Kornfield had weten te bemachtigen (vergis je niet in de titel 😉 ), was ik als een kind zo blij.
Al op bladzijde 10 werd ik zo geraakt dat ik het heb weggelegd.
De schrijver vertelt over zijn verblijf in Thailand in een boeddhistisch klooster, waar hij wordt geacht te buigen voor iedereen. Hij beschrijft hoeveel moeite hij daarmee in het begin heeft, totdat hij zich realiseert dat het in feite een oefening is om te leren buigen voor het leven:
“Wij kunnen buigen voor zowel schoonheid als lijden, verwarring en verstrikking, voor onze angsten en het vele onrecht op de wereld. Het op deze manier respecteren van de waarheid is het pad naar bevrijding”.
“Buigen voor het gegeven dat het leven ons confronteert met verdriet en verraad wil zeggen dat we deze dingen aanvaarden; en vanuit dit diepzinnige gebaar ontdekken we dat alles in het leven ons iets te leren heeft”.
Toen ik dát las schoot ik vol, terwijl er tegelijkertijd een wrevelig stemmetje in mezelf zei: ‘fijn dit, had ik mezelf zó verheugd op dit boek en kijk nu, al bij de eerste bladzijdes…’
Maar het raakte zó de essentie in de opstelling die ik voor mezelf heb laten doen, een jaar nadat m’n zoon was overleden. Daar werd zó duidelijk hoe belangrijk het was om vertrouwen te hebben.
Er is beslist méér tussen hemel en aarde. – Carla Bruins
Terwijl ik me eerst nog heftig verzette tijdens die opstelling, want ‘hoezo vertrouwen?!’, werd alles zó rustig en helder zodra ik me er wél mee kon verbinden. Zelfs de representant die voor m’n zoon stond, begon te stralen. En precies dát laatste gaf me de kracht die nodig was om te kunnen vertrouwen dat het leven je soms heel andere dingen voorschotelt dan je hoopt en verwacht. Of waar je soms zelfs tevergeefs voor hebt gevochten. Accepteren hoe het is. Vertrouwen dat dit precies is wat het leven jou wil laten zien. Hoe ongelooflijk moeilijk en onacceptabel het ook lijkt…
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je alles maar over je heen moet laten komen.
Als eerste is het belangrijk te onderzoeken wát geraakt wordt in jou en dat te erkennen.
Leer te onderscheiden waar je wél en waar je géén grip op hebt.
Wanneer je geen invloed hebt; hoe kun je er dan alsnog het beste van maken? De eerste stap is dan altijd om in elk geval héél goed voor jezelf te zorgen, alleen wordt je dan meestal getroffen door een schuldgevoel en hoe ga je dáár dan mee om?!
Heb je er wel invloed op: wat is dan de eerste stap?
Het moeilijkste is meestal de acceptatie over hetgeen zich op dát moment aandient.
Vervolgens alle bijbehorende emoties en gevoelens er állemaal te laten zijn en te onderzoeken.
Want dáár ligt jouw eerste en belangrijkste invloed.
Toch zijn we vaak nog zo bang voor gevoelens en emoties.
Dát te onderzoeken in jezelf is een mooi begin: wat maakt dat je hier weerstand voelt?
Bang jezelf erin te verliezen? Maar precies dát gaat er gebeuren als je ze nóóit onderzoekt, want dan komt uiteindelijk alles met zóveel kracht omhoog dat je er óf in verdwaalt óf jezelf verliest in depressieve gevoelens.
Misschien bang dat je tot de conclusie komt dat je er wel dégelijk invloed op hebt, maar voel je angst voor de gevolgen? Realiseer je dan welke prijs je moet ‘betalen’ wanneer je iets accepteert, terwijl je er in feite ongelukkig van wordt. Heb je dat er voor over?!
Je hebt vaak geen keus in wat het leven doet, maar wél hoe je er mee omgaat!
Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken, maak dan eens een afspraak voor een kennismakingsgesprek.