Het onderbewuste beantwoordt de meeste vragen, als je leert te ontspannen en te wachten op het antwoord (William S. Burroughs)
Hoe vaak doe jij dat? Écht tijd nemen voor jezelf? Even ‘nietsen’.
Vroeger was zondag rustdag. Tegenwoordig hebben we geen echte rustdagen meer.
Winkels zijn open, mail, appjes, social media. Het gaat de hele dag door.
En al nemen we het onszelf wel voor, ´niets´ te doen: de verleiding is te groot.
En zo blijven we in een constante staat van alertheid. Onze automatische piloot sprint op ´aan´ zodra we ons bed uitstappen en gaat pas weer uit, wanneer we ´s avonds in bed onze ogen sluiten om te gaan slapen. Zelfs dán sputtert hij vaak nog na, waardoor we moeilijker in slaap komen… Of tussendoor wakker liggen omdat onze automatische piloot nog steeds ´stationair´ blijkt te draaien.
Onderzoeken laten zien, dat het juist zo goed voor ons is om eens ´niets´ te doen.
Alles wat je doet, hoort, ziet, zegt, ruikt, heeft een relatie met je hersenen: het zijn prikkels die verwerkt moeten worden. Het is bekend dat wij tegenwoordig iedere 3 maanden net zoveel nieuws, indrukken en prikkels te verwerken krijgen als onze grootouders hun hele leven lang….
Sta eens heel even stil en laat goed tot je doordringen hoe gigantisch groot dit verschil is!
De informatie die onze hersenen verwerken gaat via elektrische stroompjes: de hersenfrequenties.
Deze hersenfrequenties kun je grofweg onderverdelen in 5 grote groepen:
Gamma: frequentie tussen 25-70 Herz, bij hoge activiteit.
Deze hersengolven komen voor wanneer je in een verhoogde staat van bewustzijn bent en zéér waakzaam. Bij stress.
Bèta: tussen de 13-24 Herz, bij focus en concentratie.
Hier is de linkerhersenhelft (mannelijke kant) dominant. In deze frequentie is het denken zeer actief.
Bewust keuzes maken vanuit deze frequentie is haast niet mogelijk. Tegenwoordig zitten we bijna automatisch altijd op deze Bèta frequentie.
Alpha: deze frequentie is iets lager, tussen 8-12 Herz, bij ontspanning. Het denken is rustiger, doelbewuster. Hier is de rechterhersenhelft (vrouwelijke kant) meer dominant. Vanuit deze frequentie zijn we beter in contact met ons lichaam en gevoel.
Thèta: tussen 4-8 Herz, bij diepe ontspanning.
De hersenen zijn nu nog rustiger. Beide hersenhelften in balans. Vanuit deze frequentie reageren we voornamelijk vanuit intuïtie, creativiteit en bezieling. Bij jonge kinderen en baby’s zijn deze frequenties nog veel aanwezig.
Delta: tussen 0.5-4 Herz, bij slaap.
Deze hersenfrequenties zorgen voor fysiek herstel, versterken het immuun systeem. Ze zijn met voornamelijk aanwezig bij een diepe slaap en zorgen er voor dat je alle informatie van overdag verwerkt.
Wanneer je ontspannen bent, bv tijdens een massage, een Reiki behandeling, meditatie, wandeling, in de natuur, tijdens dagdromen, muziek beluisteren, hebben je hersenen de Alpha frequentie.
Onderzoeken laten zien dat deze Alpha frequentie onder andere:
- Stress verlicht
- Beide hersenhelften beter met elkaar laat samen werken
- Diepe fysieke ontspanning vergemakkelijkt
- Pijn vermindert
- Aanmaak van endorfine stimuleert
- Helpt creatief te denken
- Vanuit deze frequentie zijn we meer in contact met ons lichaam en onze gevoelens.
Vanuit dat contact met je lichaam en gevoel, kun je beter aanvoelen wat jij op dat moment nodig hebt. Je bent ontspannen en tegelijkertijd aanwezig.
Je leeft en reageert vanuit waarneming en inzichten, in plaats vanuit een denkwijze.
Denk je dat we in de toekomst minder prikkels aangeboden krijgen? Vergeet het maar. Het zal steeds meer worden ben ik bang.
Tijd om je hier bewust van te worden en goed voor jezelf te zorgen.
Dus…..wees eens vaker lui 😊 Zeg eens frequenter ‘nee’.
Plan niets voor een dag. Voel bij het opstaan waar jij op dat moment zin in
hebt.
Dit werkt zowel fysiek als mentaal helend.
Ik heb een vraag Wij leven op de automatische piloot Als ik naar de winkel loop fantaseer of pieker ik,zonder mij bewust te zijn van mijn omgeving Dus wij zijn heel vaak afwezig Was dat heel vroeger ook zo bij de mens, of heeft dat ook iets te maken met de enorme input die wij vandaag de dag ontvangen? Wat denk u hierover? Groetjes ron goudriaan
Goeie vraag Ron! Volgens mij zijn we vaak met regelmaat ‘afwezig’ omdat ons systeem altijd maar ‘aan’ staat. Héél vroeger, in de oertijd, moesten we natuurlijk ook altijd goed opletten, maar konden we ons ook regelmatig overgeven aan momenten van rust, omdat de rest van de groep de wacht hield.
We zijn nu eeuwen verder, alleen ons innerlijk systeem is nog lang niet zo veranderd als we dénken. Momenten van échte rust zijn schaars door alle informatie die we tot ons krijgen en doordat we ons nog maar weinig kunnen overgeven aan werkelijke rust, waardoor je systeem gewend is om constant ‘aan’ te staan. Bijna als een verslaving…Je onbewuste neemt dan de regie over en schakelt even uit, om zo weer enigszins balans aan te brengen.
Naar de winkel lopen en afwezig zijn lijkt me minder handig 😉 maar het geeft wel aan dat jouw systeem daar behoefte aan heeft. Dus met regelmaat heel bewust ‘niets’ doen ( doe dat dan vooral op een veilige plek) zou heel goed zijn.
Hartelijke groet, Carla