Vroeger begreep ik er niets van toen me werd verteld dat m’n gevoel absoluut niet hetzelfde was als m’n intuïtie. ‘Hoezo?’ dacht ik… ‘want als je iets van binnen voelt dan moet dat toch mijn intuïtie zijn?!’
Inmiddels weet ik beter….
Door alles wat we meemaken in ons leven ontwikkelen we in onderbewuste patronen, ook wel ‘overlevingsstrategieën’ genoemd. Deze ontstaan altijd tijdens je kindertijd. Soms hoor ik iemand zeggen: ‘ja maar, dat ben ik pas na die nare ervaring gaan doen en toen was ik al ouder…’
Ja, dat kan, maar dan heeft die gebeurtenis duidelijk iets geraakt in een stukje ‘oud zeer’ wat al in jou zat.
Wat inmiddels ook steeds duidelijker wordt, is dat we deze ‘patronen of strategieën’ ook kunnen erven van onze voorouders. Je kunt je wel voorstellen dat er een bepaalde overtuiging diep in jou geworteld zit na een hele nare ervaring, bijvoorbeeld je wordt financieel ontzettend bedonderd door iemand die je volkomen vertrouwde en je neemt jezelf na die ervaring voor dat je nooit maar dan ook wérkelijk nooit meer geld uitleent aan iemand, omdat deze les jou heeft geleerd dat echt niemand te vertrouwen is zodra het om geld gaat….Dan geef je die overtuiging meestal als vanzelfsprekend mee in je opvoeding naar je kinderen toe. Deze mogelijkheid is voor de meesten van ons wel duidelijk.
Maar het gaat zelfs een stapje verder: tijdens een experiment met muizen is gebleken dat een hele nare ervaring iets kan veranderen in het DNA en dat dit zo doorgegeven wordt aan volgende generaties….
Muizen houden van kaas en in dit experiment kreeg een muis een elektrische schok toegediend zodra hij een hapje nam van de kaas die hem werd voorgehouden (ik ben een enorme dierenvriend en vind experimenten met dieren verschrikkelijk, maar deze is zo kort en duidelijk dat ik het toch maar als voorbeeld noem)
Binnen zeer korte tijd lustte deze muis geen kaas meer, dat begrijp je, want de associatie van kaas met de pijnlijke schok was te heftig. Nu kunnen muizen zich in rap tempo ‘vermenigvuldigen’ dus onderzoek wees al heel snel uit dat álle nakomelingen van deze muis géén kaas meer lusten….dus er was duidelijk iets in het DNA veranderd, wat aan vele generaties daarna werd doorgegeven.
Uit Familie opstellingen blijkt dat het bij mensen net zo werkt. Soms zetten we bijvoorbeeld een vrouwen- of mannenlijn neer en dan blijkt dat een patroon vele generaties geleden is ontstaan.
Heel bijzonder!
Jouw gevoel heeft hier meer te maken dan jij je realiseert: stel je staat voor een beslissing en je vindt het lastig om die te nemen. Waarschijnlijk loop je dan een tijdje te ‘wikken en te wegen’…. Hoe zou het zijn als ik dit doe….. of als ik dat doe…..en wat ik dan vaak hoor is: ‘ja, dit voelt vertrouwd, het voelt goed!’.
Dan kun je bijna 100% zeker zijn dat het vanuit een onbewust patroon of strategie komt.
Vooral als het ‘vertrouwd’ aanvoelt. Niets mis mee, want als het voor jou veilig en vertrouwd aanvoelt gaat het meestal ook goed omdat je hier je volle energie op zet om het te doen lukken! Maar wat zou er gebeuren, welke beslissing zou je genomen hebben wanneer je het vanuit je intuïtie zou hebben aangevoeld?!
Want je intuïtie is iets heel anders….
Dat is iets wat onverwacht omhoog ‘plopt’ vanuit het niets…. Iets wat heel sterk voelt maar wat je rationeel niet kunt verklaren.
Het is iets weten zonder bewust te weten waarom.
Daar waar je verstand zich nog afvraagt of het echt waar is, wéét je diep van binnen al dát het zo is.
Vaak echter, omdat we het rationeel dan niet kunnen verklaren, hebben we de neiging dit opzij te schuiven óf het zó te gaan analyseren omdat we met ons verstand willen begrijpen ‘waar dit vandaan komt’, dat we het als het ware ‘kapot’ analyseren.
Het vergt wat oefening om het verschil te leren maken tussen je gevoel en je intuïtie. Toch is het zo de moeite waard! Omdat jouw intuïtie vaak een veel beter kompas is dan je gevoel…!
Er zijn hele mooie manieren om dit te leren. Bijvoorbeeld één van de methodieken waar ik mee werk en waarmee je dit kunt ontwikkelen is Familie opstellingen. Wanneer je als representant in een opstelling staat, komen er emoties, beelden, woorden omhoog die je rationeel gezien niet kunt weten, maar waarvan je diep van binnen voelt en weet: dit klopt!
Wil je eens ervaren wat het verschil is tussen gevoel en intuïtie?
Meld je dan aan voor een Familie opstelling. Deze avonden zijn elke keer weer heel bijzonder om mee te maken én leerzaam, omdat de ervaring leert dat de opstellingen altijd een stukje in jezelf raken!
We beginnen altijd met wat oefeningen om ‘warm te draaien’, zodat je alvast kunt ervaren wat er kan gebeuren tijdens de opstelling. Altijd fijn voor wie de eerste keer komt.
Wil je zeker weten dat je op de hoogte wordt gehouden over de data? Meld je aan via de website voor tips en inspiratie.
Dan word je ook hier over op de hoogte gehouden!
Intuitie is gebaseerd op gevoel en op logica. Dat wil niet zeggen dat je gevoelens niet belangrijk zijn. Die moet je zeker altijd serieus nemen. Maar voordat je er naar handelt, is het handig om eerst even te checken: wat zit erachter? Het is goed als je op de rem kunt trappen indien je gevoel een loopje met je neemt.
Zeker weten! Maar gevoel is geen intuïtie. Dat wordt nog al eens door verward….
Iets wat als ‘goed’ en ‘veilig’ voelt komt vaak vanuit oude patronen en behoeftes. Zeker de moeite waard om te onderzoeken maar dat is lastig om alleen te doen, daar heb je bijna altijd iemand tegenover je voor nodig die je de juiste vragen stelt.
Wanneer je inuitief iets weet, is er geen twijfel. Je kunt het niet verklaren, vanuit geen enkele logica, maar er is een diep ‘zeker weten’ dat het zo is…. Dat is veel krachtiger!