Klinkt geweldig en het wordt vaak geroepen, maar t’is makkelijker gezegd dan gedaan.
Want… WIE ben jij dan?
Zónder al die overtuigingen die je diep van binnen hebt verzameld.
Soms bewust, nog veel vaker onbewust.
Opvattingen en oordelen over hoe jij zou moeten zijn; denkbeelden die je hebt meegekregen vanuit je familie, alles wat je bent gaan geloven vanuit wat je hebt gezien, meegemaakt, aangevoeld, van wat jou is verteld, soms zelfs over jezelf…
Als kind wil je het zo graag goed doen en de enige leidraad die je hebt zijn de volwassenen om je heen.
Dus kijk je naar hoe zij het doen en luister je naar hun woorden.
Want zij zijn de ‘groten’ en weten alles het beste… Toch?!
Onbewust neem je zo gedrag over. Soms zelfs hele oude, diepe patronen die ooit in jouw familiesysteem zijn ontstaan en waarvan niemand meer bewust weet waardoor en wanneer, maar die toch van generatie op generatie zijn doorgegeven.
Wanneer je in de pubertijd komt, ga je je verzetten tegen je ouders. Tenminste….als dat veilig genoeg voelt. Want wanneer deze geborgenheid mist, ontbreekt ook de geruststelling die je (onbewust) nodig hebt om je los te maken van je ouders en je eigen pad te kiezen; wat past bij jou en wat niet.
Soms voel je dat het (met een van) je ouder(s) minder goed gaat en ook dán ontbreekt de benodigde vrijheid en ruimte.
Vaak is dan je reactie je volkomen aan te passen of enórm af te zetten en maak je daardoor keuzes vanuit een vervorming; aanpassing of opstandigheid. Dus niet omdat ze waarachtig voelen en daadwerkelijk bij jou horen.
Het moeilijke is dat dit uiteindelijk tot gedrag kan leiden dat op een gegeven moment zó vertrouwd aanvoelt, dat je het (onbewust) blijft herhalen. Maar dat is niet wie jij wezenlijk bent.
Zo zijn er heel wat oorzaken die maken dat jij (nog) niet weet wie jij in essentie bent en wat werkelijk bij jou past; zónder al die (onbewuste) aanpassingen die toen een oplossing boden, maar die je onbewust als volwassene nog steeds hanteert en nu in de weg zitten.
Een familie opstelling is een bijzonder mooie manier om deze patronen helder te krijgen.
Uitgangspunt voor een opstelling is een persoonlijk vraagstuk waarover iemand helderheid wil krijgen. Dit kan gaan over familie, werk, relatie of een symptoom ( bv. bindingsangst, onzekerheid of iets wat je heel graag wilt bereiken, maar dat maar niet wil lukken..)
De opsteller kiest representanten en stelt ze in de ruimte op volgens zijn/haar innerlijk beeld. Op het moment dat de representanten zich met elkaar verbinden ontstaat er een energetisch veld, ook wel een ‘wetend’ veld genoemd. De representanten blijken toegang te hebben tot gevoelens en waarnemingen van de personen of de symptomen die zij representeren. Zo wordt zichtbaar wat zich op een diepere laag afspeelt en welke beweging tot een mogelijke oplossing zou kunnen leiden.
Keer op keer blijkt dat opstellingen bijzonder leerzaam zijn omdat ze inzichten geven, ook voor wie als representant in het veld staat of de opstelling aanschouwt.
Wil je een keer een opstelling bijwonen, neem dan contact op.