Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt…

Of behoor jij tot die 10-20%?                           

Het blijkt dat ¾ van de bevolking aan het eind van een jaar terug kijkt en zich vastberaden voorneemt in het nieuwe jaar het roer om te gooien.

Onderzoek wijst uit dat slechts 10-20% deze voornemens ook daadwerkelijk omzet in actie.
80-90% haakt (al snel) af…. meestal op de 1e maandag van het nieuwe jaar, de dag waarop het ‘gewone’ leven weer begint. Die maandag was gisteren, dus ik ben benieuwd: hoe staat het er bij jou voor?!!

“Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt
blijf je krijgen wat je altijd al gekregen hebt”
Albert Einstein

Een nieuw jaar is vaak hét moment voor veel mensen om zich van alles voor te nemen. Beetje gek heb ik altijd gevonden…. Want uiteindelijk kun je het hele jaar door besluiten om dingen anders te doen. Stappen te zetten in een andere richting. Het hele jaar door (laten we eerlijk zijn: heel je leven…) loop je regelmatig tegen situaties aan waarvan je diep van binnen wéét: dit wil ik anders. Toch is daadwérkelijk de stap zetten naar verandering, voor velen een lastige…

Vaak wordt er gewacht totdat die ander of de situatie verandert. Daar kun je soms (vaak…!) láng op wachten… Want alleen wanneer iemand zelf last heeft van de situatie of van zijn of haar eigen gedrag, dán blijkt iemand bereid tot verandering. En als jij er meer last van hebt dan de ander, kun je geruime tijd in afwachting blijven….

Heb jij jezelf iets voorgenomen per 1 januari?
Hoe staat het er nu mee? Ook al realiseer je je nu tot je grote schrik dat jij schijnbaar behoort tot die (grote) groep die op de 1e maandag is afgehaakt: wacht dan niet tot een volgend nieuw jaar, maar maak er NU alsnog een krachtig besluit van!!

Wil je dat er iets verandert in je leven: begin dan bij jezelf!
Want jij bent nou eenmaal de enige die dit kan…

Ben je er van overtuigd dat je dit niet kunt omdat jouw ‘sores’ aan een ander ligt? Dat diegene iets doet wat jou raakt. Waardoor je van slag raakt, uit balans, jij jezelf ongezien en ongehoord voelt, on-gewaardeerd, het moeilijk vindt grenzen te stellen, voor jezelf op te komen..?!
Dat kan allemaal best waar zijn. Zowel een situatie of het gedrag van anderen kan dit allemaal bij jou oproepen. Het is altijd goed om dit uit te spreken. Zodat je omgeving weet wat het voor jou betekent.

Maar dan nog…. Als die ander er geen last van heeft, zal diegene niet (snel) veranderen… Dus heb je ergens last van?
Neem de regie over jouw leven en verander zelf!

Want wanneer je blijft reageren op wat een ander doet, geeft je als het ware de regie over jouw leven uit handen. Je verliest de focus op wat wérkelijk van belang is voor jou. Je verliest je doelen uit het oog. Want je bent té veel bezig met reageren op wat de ander doet.

Een prachtig verhaal uit het boek “Een gelukkig mens en andere geheimen” van Theije Twijnstra vertelt hier heel mooi over. Een klein stukje hieruit:

“Als een ander je raakt, vraag je alleen af: waarom doet het nu zo zeer in mij? Is dat mijn trots? Is dat mijn onzekerheid? Is dat mijn angst? Vraag altijd aan jezelf, nooit aan de ander want anders komt er een ander in jou wonen en weet je niet meer wie je bent.

Niemand weet wat jij in je hebt. Dat moet je zelf ontdekken. De ander kan je niet raken als jij het niet in je hebt… Dus iedere keer als je door de ander wordt aangeraakt, of dit nu met vloeken gebeurt of met een compliment, met slaan of met een streling, iedere keer kun je iets over jezelf te weten komen. Eigenlijk kan de ander je dus heel weinig aandoen, je doet het allemaal zelf.
Jij kunt de ander dus ook heel weinig aandoen. Je kunt de ander alleen aanraken op de plek waar hij al gekwetst was.”

En? Wordt 2020 jouw jaar? Of blijft het bij een goed voornemen..?
“Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd al gekregen hebt”

Maak betere keuzes! Omdat je het waard bent… ♥

Je kunt altijd een afspraak maken voor een gratis sessie waarin ik samen met je mee kijk hoe je hierin de eerste stap kunt zetten.

Geniet je leven ♥

Download gratis

mijn e-book:

Gelukt! Kijk in je mail voor mijn bericht!